in ,

Amit a világ tétlenül nézett: 56-ra emlékeztek Csabacsűdön

Ünnepi műsorral emlékeztek az 1956-os eseményekre ma országszerte. Így volt ez kora délelőtt Csabacsűdön, ill. így lesz ma 18 órától Szarvason, a Cervinus Teátrumban is.

A Himnusz és a Szózat keretezte műsor gerincét a Békéscsabai Jókai Színház két művésze, Nagy Erika és Tomanek Gábor műsora adta, de az ünnepi megemlékezést Molnár József polgármester kezdte néhány gondolattal.

A verses-dalos-zenés műsorban az október 23-a és november 11-e közötti események felelevenítése mellett elhangzott Radnóti Miklós: Nem tudhatom… című verse, ami után a Jókai színésze egy kicsit kilépett a műsorból, hogy megszólítsa a jelen levő fiatalokat.

– 56 forradalma a fiatalság forradalma volt – mondta a sorokban ülő iskolásoknak címezve, egy pillanatra szerepéből kilépve Tomanek Gábor. – Rengetegen haltak meg, úgy, hogy alávetették magukat a tankoknak, vagy felülről dobálták rá a benzines palackokat. Mint hallottátok a versben, nyolc éves volt a legfiatalabb, és alig 16 a legbátrabb. Nektek főleg emlékeznetek kell erre az időszakra, hiszen, kis túlzással a ti korosztályotok volt aki hősiesen védte a magyar szabadságot, a magyar hazát. Sajnos hiába, hiszen a világ tétlenül nézte, mikét vérzik el ez a csodálatos forradalom – folytatta, majd észrevétlenül visszatért a műsorba.

Szózat után a jelenlevők az Október 23. térre vonultak, ahol a falu, a pártok és a civil szervezetek vezetői elhelyezték koszorúikat.

Szezonnyitó alapítványi bál a Vajdában

Hamarosan beköltözhető lesz a megújult Átmeneti Otthon