in , ,

Dobruczky: Zavar támadt az erőben

Dobruczky Zsolt, Kovács Dániel, Csanádi László, Józsa Vilmos és Gombár Györgyné

A NACSE továbbra is civil szervezet, Szarvas legrégebbi civil szervezete, hangsúlyozta Gombár Györgyné azon a sajtótájékoztatón, amit a nagycsaládosok két önkormányzati képviselője és három aktivistája tartott kedd délután. Ezzel Babák Mihály polgármester azon, testületi üléseken elhangzó megjegyzéseire reagált, amikben a NACSÉ-t pártként emlegette. Az asztal mellett ült még Dobruczky Zsolt önkormányzati képviselő, Kovács Dániel, a NACSE Facebook-szekciójának a vezetője, Csanádi László, az egyesület 2014-es polgármesterjelöltje, ill. dr. Józsa Vilmos, a NACSE alapító tagja, halas szakember, a HAKI tudományos főtanácsadója.

A sajtótájékoztató során szinte minden megszólalónál visszatérő téma volt a munkahelyteremtés elégtelensége, a Körös vízminősége, a városközponton kívül eső belterületi utak minősége, a beruházások után hátrahagyott területek kritikán aluli állapota, a fiatalok elvándorlása, ill. a polgármester és helyettesének rendezetlen viszonya.

Csanádi László kiemelte, hogy az utóbbi 10 évben egyetlen nagyobb üzem települt Szarvasra, 20 éve ígérik, hogy megépül az M44-es, ami azóta sem történt meg, pedig ez hozzájárulna az élhetőbb városhoz, mert nem lenne ekkora kamionforgalom. Szerencsére ezt legutóbb maga a miniszterelnök, Orbán Viktor ígérte meg ittjártakor, emlékeztetett a NACSE korábbi polgármester-jelöltje.

Dobruczky Zsolt 7 szavazattal , sporthasonlattal élve, hajóberúgással jutott be a képviselő-testületbe, de akkor nem gondolta, hogy biodíszlet lesz egy egyszemélyes városban, mondta. Sajnos ez egy elöregedő város, állapította meg. Egyetért a polgármesterrel, hogy nagyon alacsony a lakosság jövedelmi színvonala.

Egyre kiáltóbb különbségek vannak a belváros és a város szélei között, jelentette ki. Gajdos Attilával közösen kezdeményezték annak a 10 milliós útalapnak a létrehozását, amivel azoknak az utcaközösségeknek szeretnének segíteni a bekerülési költségek 50 százalékával, akik állják a másik felét és így, közös összefogással építenek utat maguk előtt. Egyetért Földesi Zoltánnal, hogy 2020-ig ki kell használni minél több támogatást.

Azzal kapcsolatban is csatlakozott Földesi Zoltánhoz, hogy a polgármesternek –négy ciklusnyi előnyét kamatoztatandó– minél többet a pénzelosztás közelében, Budapesten kellene tartózkodnia. Ha ez így lenne, akkor egy működő alpolgármesterre lesz szükség, mert véleménye szerint a kettejük kapcsolata nem működik. Tudta szerint Hodálik Pál utódjának a keresése folyamatban is van. Egy kis zavar támadt az erőben ezügyben, hiszen rajta, és egy-két emberen kívül szinte mindenkinek felkínálták már a pozíciót, mondta Dobruczky Zsolt.

Gombár Györgyné először a háziorvosok és az egészségügy helyzetéről szólt. Praxisok felvásárlását és ingyen az odatelepülő orvosoknak adását javasolja. Az ide pályázó fiatal orvosoknak biztosítaná lakhatásukat, ill. ösztöndíjprogram indítását azoknak, akik erre a pályára készülnek, és vállalják, hogy Szarvason kezdenek praktizálni. Sajnálattal konstatálta, hogy a drogprevencióra egyre csökkenő források állnak rendelkezésre. A városban érintett hatóságokkal, szolgálatokkal elhatározták, hogy még az idén kérdőívekkel felmérést végeznek a városban drogügyben.

Kovács Dániel, ahogy magát nevezte, a népi szócső, vagy másképp a NACSE Facebook-szekciójának a vezetője az elmúlt egy évre visszamenőleg sorra vette, hogy mi nem változott az utóbbi évben.
A város vezetése továbbra is érzéketlen maradt a lakosok igényeire, felvetéseire. Erre vezeti vissza, hogy miért a Facebookon folynak az események. A szarvasiaknak azt javasolja, hogy mindenki a képviselőjét keresse meg először, ha nem történik semmi, akkor írjanak egy posztot, ami a nyomásgyakorlás eszköze lehet.

Csanádi László után ő is a Kacsató felé kanyarodott. Ezzel kapcsolatban visszautalt arra a lakossági fórumra, amin az ott levők kinyilvánították, hogy nem szeretnék a terület elkerítését, de ennek, úgy néz ki, semmilyen hatása nem volt. Elejtett szavakból az derült ki, hogy egy több százmilliós fedett rendezvényhelyszínt akarnak létesíteni és azt bekeríteni. Szerinte erre nincs szükség, mert a városnak több ilyesmire alkalmas helyszíne van.

Kupleráj van a város közterületein az ivóvíz-beruházás miatt. Széttaposták az utakat, nem állítják helyre a felbontott bejárókat, a földes utcákba a mentők sem tudnak bejutni a betegért. Hiányolja, hogy a hozzáértők nem követik a kivitelezések körülményeit, a közterület-felügyelők pedig a hátrahagyott kuplerájt.
A közvilágítással kapcsolatban megemlítette, hogy életveszélyesek lettek a kereszteződések, mert a fényerő csökkenésével nem láthatók a gyalogosok.

Józsa Vilmos az elmúlt egy évben megtanulta, hogy ha valamely ügynek jót akar, akkor nem szól, de most a Körössel, mint a turisztika zászlóshajójával kapcsolatban kénytelen ezt a hallgatást megtörni, ugyanis hamarosan megjelenik az a végrehajtási rendelet, ami szabályozza majd az elkövetkezendő 15 évre szóló halgazdálkodási pályázatok helyzetét. Felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes lenne az ehhez értő embereket bevonva összeállítani egy tervet ezzel kapcsolatban. A feltételek már ismertek.

– Mint látják, látjátok, megmaradt bennünk az új lendület és a lendület is, és szerencsére támogatóinkban is. Szeretném itt megköszönni nekik és szavazóinknak is a segítséget – fejezte be Csanádi László a sajtótájékoztatót.

Vélemény, hozzászólás?

Karnyújtásnyira a főszereptől Kozák Ádám

Aranykalászos gazda-képzés indul Mezőtúron