in ,

Karnyújtásnyira a főszereptől Kozák Ádám

Kozák Ádám (jobbról a második)

A szarvasi Kozák Ádám játszhatja Nyilas Misit a Békéscsabai Jókai Színház új musicaljében. A 12 éves tehetség az előválogatókon bizonyítva egészen a döntőig araszolt, ahol végül egy fergeteges gálaműsor keretében került kiválasztásra a két főszereplő. Pontosabban került volna, ugyanis a hosszas tanakodás ellenére sem a zsűri, sem a közönség nem tudott dűlőre jutni a kérdésben, így mindhárom jelöltnek esélyt adtak. Vagyis Uhrin Andor, Bolla Márton és Ádám megkezdheti az énekpróbákat, amik majd a vízválasztót jelentik a döntéshozatalban.

– Én magam sem voltam biztos benne, hogy melyik kettő a legjobb – nyugtázza Seregi Zoltán rendező is a gálán kialakult feszültséget. Nekem is szükségem van még az énekórás fordulóra, hogy eldőljön a kérdés, mert úgy érzem, hogy mind a három srácban benne rejlik Nyilas Misi. Van, akinél egy tulajdonság erősebb, de olyan is, akinél egy másik szükséges jellemvonást fedeztünk fel, éppen ezért nagyon felelősségteljes döntés kimondani a végső szót.

Mint arról már korábban hírt adtunk, a teátrum egy megyejáró válogató keretében kereste meg a darab szereplőit, amelynek az egyik állomása Szarvas volt. A felhívásra összesen 144-en jelentkeztek, akiket egy négytagú zsűri értékelt. Az előkészületekre október 31-én tette fel a pontot a színház, mikor már a főszerep kiválasztása volt a tét. A fiúk az est során monológgal, dallal és közös énekléssel is színpadra léptek, és az egyre fokozódó izgalom során mindenki arra volt kíváncsi, kiknek szavaz végül bizalmat a zsűri.

– Nagyon jó érzés volt ott állni, úgy éreztem, mintha mindig is ezt csináltam volna – idézi fel a sorsdöntő perceket Ádám. Az elején egy kicsit izgultam, de utána teljesen lenyugodtam. A többiek is nagyon ügyesek voltak, nagyon szép hangjuk van, szépen beszéltek, és nagyon jól tudták a szöveget. Szerintem nekem is az énekhangom és a beszédkészségem az erősségeim, de félénkebb vagyok, ezért a hangom is halkabb. Ezen kell még javítanom.

A teltházas közönség sorai között Ádám édesanyja is ott ült testvérével és nagymamájával, és együtt drukkoltak az ifjú reménységnek.

– Teljesen más volt látni a rivaldafényben, mikroporttal, a nagy színészek között. Rettenetesen büszkék voltunk rá, és bár mindhárom fiú produkciója tetszett, szülőként kissé elfogultan úgy éreztük, mintha neki lenne a legtisztább beszéd-és énekhangja. Bár lehet, hogy az ellene szól, hogy magasabb és kicsit idősebb is a több jelöltnél – értékeli a látottakat Ádám anyukája, aki maga is nehezen akarja elhinni a váratlanul jött sikert.

Hozzátette, a következő fejtörést számukra az állandó ingázás jelenti, amit egyelőre még nem tudják, hogyan oldjanak meg. Ádám ugyanis alig két nappal a gála után Békéscsaba felé vette az irányt, az első énekpróbájára igyekezve.

– Most még minden elég zavaros, de majd kialakul – mondja a buszon ücsörögve, miközben a félhomályban is a Galambos Hajnalka énektanártól kapott kotta fölé hajol.

A végső döntésre november 17-ig, vagyis az olvasópróbák kezdetéig derül fény. Ádám arcán azonban a legkisebb izgalom sem tükröződött. Azt mondja, ő már nyert, mert nagyon szeretett együtt dolgozni a színház tagjaival, és bárhogy is alakul, mindenképp ott állhat a debreceni kollégium diákjai között.

Vélemény, hozzászólás?

Nehéz első félidő után magabiztos győzelem az újonc Gyomaendrőd ellen

Dobruczky: Zavar támadt az erőben