in , ,

„Egy jó szakma felér egy diplomával!” – nagy volt az érdeklődés a székelyes nyílt napon

„Az ember életének legszebb, ugyanakkor legnehezebb időszaka a pályaválasztás. Ott állsz az élet küszöbén, keresed az utat, keresed a Neked leginkább megfelelő középiskolát. Egy ilyen meghatározó döntést csak alapos tájékozódás, információgyűjtés után lehet felelősen meghozni!” – olvashatták az érdeklődők intézményünk, a Gyulai SzC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma (Szarvas) nyílt napjára invitáló plakátján.

Úgy tűnik sokan megszívlelték tanácsunkat, hiszen zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a könyvtár 2015. november 13-án, pénteken a nyílt napon, melyet megtisztelt jelenlétével Kovács Zsuzsanna főigazgató asszony, Jancsurák József főigazgató-helyettes úr, valamint Gál Roland járási hivatalvezető, Gombár Györgyné önkormányzati képviselő, a Szülői Szervezet elnöke, Boross Bence Szarvas Város Önkormányzata oktatási, ifjúsági és sport referens is.

A regisztráció után először Kohut Andrásné igazgató asszony tartott tájékoztatót a nyolcadikos diákok és szüleik számára, melynek keretében felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a 2016/2017-es tanévtől kezdődően a középfokú oktatási intézmények elnevezései megváltoznak: mivel intézményünk profilja a szakképzés, a hozzánk jelentkezni kívánók szakközépiskolát (volt szakiskola) és szakgimnáziumot (volt szakközépiskola) jelölhetnek meg. A szakgimnázium új típusú szakközépiskola, ahol a 9-12. évfolyamon az egységes kerettanterv szerinti közismereti képzés mellett szakmai elméleti és gyakorlati oktatás folyik. A diákok a negyedik év végén munkakör betöltésére jogosító szakmai érettségi vizsgát tesznek, ahol a szakmai tantárgy vizsgája emelt szintű vizsgának számít. Ezután még egy évig tanulnak, amivel technikusi képesítést szerezhetnek. A „jelenlegi szakiskolák” lesznek az új szakközépiskolák. A diákok három év után szakképesítő bizonyítványt szerezhetnek. Ha még két évig tanulnak, érettségi bizonyítványhoz juthatnak.

A változások ismertetése után a tényleges képzési kínálat bemutatásával folytatódott a tájékoztató. A szakgimnáziumban az alábbi ágazatok közül lehet választani: faipar, informatika, kereskedelem, pedagógia, szépészet, ügyvitel, vendéglátóipar. Szakközépiskolai képzéseink: asztalos; eladó; festő, mázoló, tapétázó; kőműves és hidegburkoló; női szabó; pincér; szakács; szociális gondozó és ápoló.

Hasznos információ volt a szakközépiskolai képzésben gondolkodók számára a gazdaság által igényelt szakképesítésekhez kapcsolódó ösztöndíjrendszer ismertetése. Jövedelmi helyzettől függetlenül 10.000 – 30.000 Ft ösztöndíjban részesülnek (tanulmányi eredmény alapján) azok a diákok, akik a hiány-szakképesítések egyikét választják. Intézményünkben indítandó hiány-szakképesítések: festő, mázoló, tapétázó; kőműves és hidegburkoló; női szabó; szociális gondozó és ápoló.

Az igazgatói tájékoztató után az érdeklődők megismerkedhettek az intézmény modern, minden igényt kielégítő, tágas épületével, a szakmai kabinetekkel. Közismereti és szakmai órákat, gyakorlati foglalkozásokat látogathattak meg, apró emléktárgyat vihettek haza, amit CNC gép segítségével készítettek el, illetve az aulában berendezett „info pultok”-nál tájékozódhattak a kollégiumról, a külföldi (ERASMUS+) gyakorlati lehetőségekről, az iskolai sportkörről és a diákéletről. Bemutatásra került az állandó szakmatörténeti kiállítás is.

S hogy még emlékezetesebbé tegyük a látogatóknak ezt a napot, két 3D-s bemutató is várta őket: az egyik állomáson Novodonszki Zsolt 13. C osztályos informatikai rendszergazda tanulónk által Google SketchUp programban megtervezettek alapján lehetőségük nyílt „bejárni az iskolát”, a másik ponton pedig látványos hologramos kivetítést készített elő Kósa Árpád kollégánk, már egy kicsit megelőlegezve az ádventi hangulatot.

A több mint 200 vendéget idevonzó, nagy érdeklődésre számot tartó nyílt nap az 5. tanítási óra végéig tartott. Ha valakinek nem sikerült eljönnie rendezvényünkre, de kíváncsi az itt folyó képzésekre, tanműhelyeinkre, keresse fel honlapunkat (www.szvki.hu), ahol tájékozódhat az egyéni látogatás feltételeiről.

Köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttek és érdeklődtek! Bízunk benne, hogy jó benyomásokat, új tájékozódási szempontokat nyertek, és az itt látottak összegzése jó alkalom lesz egy otthoni beszélgetésre, hiszen a pályaválasztás akkor lesz sikeres, ha a diák érdeklődései, képességei, adottságai találkoznak a szülők reális elvárásaival.

Sikeres pályaválasztási döntést kívánunk!

Harmati Annamária gyakorlati oktatásvezető

Dr. Domán Imre emlékezete a múzeumban

Balkáni népzene és táncok a Pinceklubban