in ,

Balczó Balázs: Megtanultam, hogy soha nem szabad feladni

Néhány napja már büszkén pózolt új hangszerével a legnagyobb közösségi portálon Balczó Balázs. A tehetséges szarvasi harmonikás és családja közel egy évnyi kitartó küzdelem után tudták megvásárolni azt az ún. konverteres harmonikát, ami a fiatal zenész továbbtanulásához szükséges.

– Nagyon szkeptikusan álltam a dolgokhoz, nem hittem benne, hogy ekkora összeg összejöhet – árulja el visszatekintve a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója. De mindenki nagyon biztatott, hogy csináld, csináld, és nekik lett igazuk. Éreztem, hogy az egész környék mellettem áll, amit szeretnék megköszönni, mert egy álmom vált valóra.

A gyűjtés ötlete Csontos Józseftől, az iskola zongoratanárától ered. A pedagógus egy paksi nemzetközi harmonikaversenyen figyelt fel először a művészeti iskola növendékére, ahol a harmonikavirtuóz oroszok mezőnyében is az előkelő második helyen tudott végezni. Ráadásul úgy, hogy Balázs hangszere messze elmaradt a többiekétől. Ekkor határozta el, hogy változtat a helyzeten, és azonnali lépéseket tett az ügyben.

A család ugyancsak mindent megtett, hogy fiuk tovább építhesse jövőjét. Az édesanyja sorra kereste fel a környékbeli vállalkozásokat, és töretlen hittel hallgatta végig Balázs jótékonysági koncertjeit, amelyeket követően el kezdtek csordogálni a támogatói forintok.

– Szombaton érkezett el a vásárlás napja. Móger Péter, egy keszthelyi harmonikaépítő segített nekünk az ügyintézésben, aki ugyancsak nem akarta, hogy Balázs tehetsége elvesszen – idézi fel meghatódva a sorsdöntő időszakot. Végül Olaszországban talált egy számunkra megfelelő hangszert, ráadásul fedezte a szállítási költségeket, és egy éves garanciát is felajánlott.

A hangszer ára összesen 3200 Euro volt, ami meghaladja az egymillió Ft-ot. Mint kiderült, ez még mindig akciós összeg, mert egy új Borsini harmonika közel kétszeresébe, 1,7 millió Ft-ba kerül. A pénz fele a vállalkozók támogatásaiból, a másik fele pedig a helyiek sok-sok apróbb felajánlásaiból gyűlt össze, amelyekért a család a mai napig nagyon hálás.

– Én mindvégig bizakodtam, hogy ez a kezdeményezés sikerre jár – kommentálta a jó hírt Balázs egykori tanára, Iváncsó József. Balázsnak a tehetsége és most már a hangszere is adott, így már csak a szorgalmán és némileg a szerencsén múlik, hogy meddig sikerül eljutnia.

A szarvasi fiatalembert álma ma már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem felé repíti. Hat év leforgása alatt szeretné elérni, hogy zeneiskolában, később pedig szakközépiskolában és egyetemen is taníthasson.

– Megtanultam, hogy a legnagyobb reménytelenségben sem szabad feladni az álmainkat. Most már tudom, hogy éppen ilyenkor kell a legjobban küzdeni értük – mondta meglepő érettséggel az elmúlt egy évben tapasztaltakról.

Balázs azonban nemcsak előre, hanem vissza is tekint. Ígéretéhez híven, minden támogatónak személyesen szeretne köszönetet mondani, amit januárban, stílszerűen egy harmonikakoncert formájában teljesít be.

Vélemény, hozzászólás?

Dankó: Minden országnak joga van az önvédelemhez

A Hunyadi megkezdte jól megérdemelt téli pihenőjét