in , ,

Földesi: Nagy földlopás, korrupció, gazemberség kontra nagy bebörtönzés, jótékonysági akció

Földesi Zoltán

– Minden mindennel összefügg. Azok a döntések, amik a Parlamentben születnek, azok a döntések, most pl. a földügy, ami leginkább foglalkoztatja a belpolitikát, a migránsproblémákon kívül, merthogy a rádió- és a tévécsatornákat változatlanul ez a hír uralja, elérte Békés megyét is. Tegnap voltunk egy tüntetésen, egy demonstráción, ahol végső jajjkiáltlást intéztek az éterbe a mezőhegyesiek, mert 400 család, 1000 ember munkahelyéről van szó. Arról van szó, hogy 60 ezer hektárnyi, azaz egy Balatonnyi földterületnek a sorsát intézi most a kormány, ami mondjuk külföldiek kezébe is kerülhet – kezdte az első országos témával, a Mezőhegyesi Ménesbirtok körül kialakult helyzettel a szarvasi MSZP első embere sajtótájékoztatóját. – A nagy földlopás nem szól másról, csak hamis képzéssel, földműveléssel lett fideszes gázszerelők óriási vagyonhoz juttatásáról. Fel vagyunk rajta háborodva, és előre szólunk, hogy minden olyan vevőt felelősségre fog vonni egy következő szocialista kormány, ha ehhez nekünk döntési helyzetünk lesz, akinek a vásárlásra fordított pénze nem igazolt jövedelemből származik.

Követelte a mai magyar kormánytól, hogy sürgősen nézzen szembe a mai magyar bérhelyzettel, mind a köz, mind a reálszféra frontján, mert véglegesen kettészakad az ország, ami szociális feszültségekhez fog vezetni, a fiatalok nem találnak állást, a középkorúak, a diplomások el fognak menni ebből az országból, mert egyszerűen nem lehet megélni a mi viszonyaink között.

Elképzelésük szerint havi 50 ezer forintig, azaz évi 600 ezer forintig legyen adó- és járulékmentes a bér a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt 300 ezer forint alatti havi kereset esetén. Ezzel havonta 14 250 forinttal, évi 171 ezer forinttal csökken a munkáltatói bérteher és 17 250 forinttal a munkavállalók adó- és járulékterhe. Az 50 ezer forint és a 200 ezer forint közötti kereset személyi jövedelemadójára adójóváírás érvényesül, amely 8%-ról indul, és 200 ezer forintnál éri el a 16%-ot a jelenleg hatályos 18,5%-os munkavállalói és a 28,5%-os munkáltatói járulék változatlanul hagyásával. A minimálbér havi 118 500 forint legyen. A fenti adó- és járulékterhek mellett a nettó minimálbér 100 347 forint, azaz a jelenleginek a másfélszerese. Ez az igen jelentős nettó minimálbéremelés így olyan módon megy végbe, hogy eközben a munkáltatói teher is csökken havi 11 ezer, évi 132 ezer forinttal idézte a szocialisták javaslatát.

E mellé általános árcsökkentést követelnek: 20 százalékot a gáz, 10 százalékkal az áram és a távhő ára az átlagfogyasztás mértékéig. A gáz ára egy év alatt a felére csökkent, ami lényegesen nagyobb, mint a rezsicsökkentés mértéke, indokolta.

Lejtmenetben van Békés megye, fogy a népesség, a fiatalok elmennek innen. Bár a foglalkoztatottak száma némileg javult, ma 19 megye közül a másodikak vagyunk átlagbér szempontjából, mondta Földesi Zoltán.
A helyi ügyek közül elsőként a legutóbbi testületi ülésre kanyarodott. Közel 40 téma került a képviselők elé. Ezek között az egyik volt az, amiben újraszabályozták a közösségi együttélés szabályait.

– Vannak normák az általános törvényeken és jogszabályokon felül is, amit helyben az emberek elvárnak és be kell tartani – jelentette ki. Korábban szabályozták már az állattartást, jelképeink védelmét, a közvagyon és a közterületekkel kapcsolatos viselkedési szabályokat. Most a polgárőrök, a mezőőrök és a közterület-felügyelők is olyan jogköröket kaptak, aminek birtokában szankcionálhatnak, büntetést, elmarasztalást szabhatnak ki, célzott itt az egész utcákat zavaró tivornyákra.

– Elfogadta Szarvas Város képviselő-testülete a 2016-os költségvetés koncepcióját, ami nagyon korrekt, nagyon átlátható, világos, mert hogy nem nagyon van lóvé – mondta az MSZP elnöke. – Nem dúskálunk a pénzben, de mindenre lesz amire a lakosság számára fontos.

Új céget hoztak létre a Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ nevű intézménye. Korábban ezeket a feladatokat a kistérség látta el. Nem tudja, hogy miért van az ebben az országban, hogy szétverik azt, ami jól működik, tette fel a kérdést, mert egy kormányzati döntés újraszabályozta ezt a területet.

Elfogadták a 2020-ig tartó fejlesztések terveit egy csomagban. Szarvas jó úton jár, amikor előre felkészül a várható pályázatokra.

– Víziója van ennek a városnak, hogy miket szeretnénk megvalósítani – jelentette ki.

Kiss Attila és Hodálik Pál számára nagyon szimpatikus módon kifogásolta a néhány folyamatban levő beruházás minőségét, amit a felcsúti Mészáros és Mészáros Kft. és a békéscsabai Békés Drén Kft. végez. Megkérdőjelezte Mészáros Lőrinc vagyonosodásának a legális voltát. A korrupció legnagyobb melegágya a közbeszerzés, állította, és levezette, mi megy a háttérben: gazemberség zajlik.

– Attól félek, hogy ha egyszer itt kormányváltás lesz, akkor nem Magyarország, Közép-Európa összes börtöne kevés lesz, ha itt felszámolják azt a korrupciót, ami itt zajlik. Itt nem talicskával, kamionnal megy ki magánzsebekbe a pénz, mert egyébként ezt kormányzati háttérrel, kormányzati megrendelésre, szinte személyre szabott közbeszerzésekkel folytatják ebben az országban.

Zárásként a holtág ügyét vette elő. Lejár a holtág 10 éves hasznosítási szerződése, amit a Körösszögi Kht. koordinált. Most született egy jogszabály.

– A miniszterelnök úrhoz fordultak a Magyar Horgászok Országos Szövetségének elnöke, aki beleszólást kért a magyarországi horgászvizek kezelőinek kijelölésére. Olyannyira acceptálta a miniszterelnök úr, hogy kiadata a földművelési miniszternek, a miniszter pedig akként rendelkezett, hogy a MOHOSZ javaslatára a miniszter egyedileg, közbeszerzés és mindenféle pályáztatás nélkül jelölheti majd ki jogszabályi alapon ezeknek a vizeknek a kezelőit a következő időszakra – mondta. Ezek mögött nagyon nagy érdekeket sejt. Ez egy húsba vágó történet lesz.

Szarvas Város Önkormányzata be fog jelentkezni, mint a területet üzemeltetni kívánó fél, és reméli, hogy nyerni is fog, mert a sok kritika ellenére mindig jobb gazdái, mint lennének azok valamilyen érdekszféra érdekeit szolgálja majd ki.

Búcsúzóul felhívta a figyelmet a szocialisták “Tegyünk azokért, akik karácsonykor nélkülöznek!” elnevezésű kezdeményezésére. Ennek keretében az MSZP irodájában gyűjtik a takarót, az édességet, a játékot, a mesekönyvet, a könyvet, a tartós élelmiszert. Kérik azokat, akik tudnak ilyesmiket nélkülöznek, járuljanak hozzá a nélkülözők karácsonyának szebbé tételéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az ellátottak szeretete az igazi fizetség a számukra

Hatékonyságnövelő fejlesztessél zárja az idei évet a Gallicoop