in ,

Adventre hangolódott az Újtemplom

Bár úgy tűnik, hogy – piaci nyomásra – az adventi készülődés évről évre valamelyest korábbra tolódik, ez a hét már igazoltan alkalmas arra, hogy elhelyezzük az asztalon a meggyújtásra szánt adventi koszorút, és lassan ünnepi pompába öltöztessük otthonunkat is.

A maga csendes és visszafogott módján ehhez járult hozzá az Újtemplomi Egyházközség is. Egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy gondolták, idén először nyitnak a lakosság felé is, nemcsak a bibliaóra tagjai kovácsolják össze egy kézműves foglalkozás erejéig.

– Szívesen láttuk azokat is, akik nem járnak rendszeresen a gyülekezetbe, esetleg semmiféle kapcsolatuk nincs velünk. A legfontosabb cél az együttlét, a párbeszéd volt. Sajnos sokan nem hallották meg a hívó szót, de úgy gondolom, ez esetben igaz, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos – számol be az első szárnypróbálgatás tapasztalatairól Cairns-Lengyel Henriett lelkésznő.

A hosszan összetolt asztalokon az örökzöld természet darabkái sorakoztak, a borostyántól, az illatos fenyőgallyakon és a csipkebogyón keresztül egészen a tarka termésekig. De a teremben az elmélyült alkotómunka mellett folyamatos volt a csevej is. Beszédtémaként szinte minden előkerült: a koszorú szimbólumrendszere, a lelki ráhangolódás, de egy-egy ünnepi receptet is szívesen osztottak meg egymással a háziasszonyok.

– Annak idején, amikor még nem volt koszorúalap, krumpliba szurkálták a fenyőgallyakat. Félbevágták a krumplit, rátették a sparheltre, hogy a vágott felület egy kicsit száradjon, majd szöggel kiszurkálták, és beletették az örökzöldet. Ez azért volt fontos, mert egészen januárig nem potyogott a tűlevél, hanem kiszívta a nedvességet a krumpliból, ami idővel összeesett. Beleállítottak egy gyertyát, köré tobozokat helyeztek, ha volt otthon, szalagot kötöttek rá, és ebből négyet farigcsálva, már kész is az adventi koszorú – vezet vissza bennünket az időben Urbancsokné Pljesovszki Ildikó, aki a történetmesélés mellett segített a bizonytalankodóknak.

Hozzátette, úgy érzi, egyre többen szánják rá az időt, hogy eltöltsenek egy-egy kellemes órát a gyermekük, barátaik körében, és saját készítésű ajándékkal lepjék meg a szeretteiket.

Az elcsendesedésre, belső ráhangolódásra pedig több alkalmat kínál az Újtemplom. Elsőként november 29-én, 9 órától családi istentisztelettel egybekötött teológus napra várják a híveket, ezt követően december 2-án, 17 órától diák istentiszteletre kerül sor a gyülekezeti teremben.

Vélemény, hozzászólás?

Megérkezett Mária, József és a napkeleti bölcsek

Szlovák színházi szemle hetedszer Szarvason