in ,

Véradás: Szarvason átlag feletti a morál

Csak a karácsonyi alkalmakon szoktak száznál többen megjelenni egy-egy szarvasi véradónapon. November 27-én, a véradók napján, talán a jó kampánynak, ill. az ügy mellé álló két cégnek, a Szarvasi Mozzarella Kft.-nek és a Familiatészta Kft.-nek köszönhetően 113-an vállalták az önkéntes donor szerepét. Emellett örvendetes, hogy közülük tizenöten először mentek el a Cervinus Teátrum kamaratermében kialakított ideiglenes váradóállomásra, hogy ezzel is segítsék azokat, akiknek valamilyen okból vérre van szükségük. Aki szokott vért adni, tudja, hogy csak az első nehéz, az a bátorság próbája, hiszen a gyakorlott női kezek teljesen fájdalommentessé teszik a legkellemetlenebb részt, a tűszúrást is. Ez most inkább a türelem próbája volt, ezen a napon ez fokozottan igaz volt, hiszen nagyon sokan érkeztek.

Pljesovszki Ágnes, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei Szervezete szarvasi területi szervezetvezetője elmondta, hogy Szarvason nagyon jó a morál ezen a téren. Míg szinte minden településen telefonon rá kell segíteniük, hogy a véradók megjelenjenek, addig Kondoros és Szarvas hozza azt a pluszt, amit a többi település Csabacsűd, Dévaványa, Ecsegfalva, Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Békésszentandrás, Kardos és Örménykút “negatívban termel”.

– Egy-egy tervezett véradásnál – hogy a tervszám létrejöjjön – hatszoros szorzóval küldjük ki az értesítőket, tehát egy negyvenfős véradásra legalább 240 értesítőt kell kiküldenünk. Emellett kb. 30 plakátot helyezünk ki városszerte, kábeltévében, Facebookon hirdetjük. A szarvasi véradással szerencsés helyzetben vagyunk. Itt jönnek a véradók, viszont több településen már csak telefonos behívással tudjuk ezt a tervszámot teljesíteni, mint pl. Dévaványán, ahol 396 főt hívtunk fel azért, hogy 73-an megjelenjenek a véradáson, tehát nagyon rá kell erősíteni, mivel elöregedő megye vagyunk, itt a legnagyobb az elvándorlás – árulta el a háttérmunkáról a Vöröskereszt munkatársa.

Ez a háttérmunka most Szarvason talán túl jól sikerült, amiben annak a kampánynak is része lehet, ami a közelmúltban zajlott, és amibe a jó ügy mellé beszállt a Szarvasi Mozzarella is. A tervezett időnél jó egy órával tovább tartott a véradás, ami alatt végül a 113 megjelent önkéntesből 107-en hagyhattak maximum 0,45 liter vért a tasakokban.

Pljesovszki Ágnes szeretettel invitált mindenkit, aki elmúlt 18, de nem töltötte be még a 65-öt, első véradóknál a 60 évet, egészségesnek érzi magát és legalább 50 kilós. Kiszállásos véradásnál a felső súlyhatár 120 kiló. Ennek az értéknek nincs köze az egészséghez, ennyi az ágyak terhelhetősége. A területvezető hangsúlyozta, hogy aki rászánja magát erre a nemes gesztusra, előtte reggelizzen, és előtte, utána bőségesen fogyasszon folyadékot!

A következő alkalom december 28-án 8-12-ig lesz a Szarvasi Járási Hivatalban.

Vélemény, hozzászólás?

Első lett a Gyakorló a játékos bibliatörténeti vetélkedőn

A betlehemi láng Szarvasra érkezik