in , ,

Szlovák mese a barátság kereséséről és az önfeláldozásról

A Mechúrik - Koščúrik a Szlovák Nemzeti Színház előadásában
A Mechúrik - Koščúrik a Szlovák Nemzeti Színház előadásában

Az elmúlt héten hangos volt a Cervinus Teátrum nézőtere, amikor a Szlovák Nemzeti Színház társulata lépett fel egy szlovák nyelvű darabbal, a Mechúrik – Koščúrik címável. Az előadásra mintegy ötven kivételével gyakorlatilag egész Békés megye szlovákul tanuló gyerekei, összesen mintegy 7-800-an jöttek el. Érkeztek Elekről, Mezőberényből, Tótkomlósról, Kétsopronyból, Békéscsabáról, Kondorosról, Csabacsűdről, Telekgerendásról és természetesen Szarvasról, ahonnan az egész iskola plusz a nagycsoportos ovisok is megtekintették mesejátékot.

A Szlovák Nemzeti Színház egy klasszikus szlovák mesejátéknak a feldolgozását vitték színpadra. Szerzője, Pavol Dobšinský, egy klasszikus író, esztéta, a szlovák népművelő, gyűjtő, mesegyűjtő. Az ő történetéből írta át egy rendezőpáros, Anton Korenči és Juraj Bielik ezt a mesét, a Mechúrik – Koščúrikot.

– A látványvilága teljesen modern, és a megközelítése is teljesen modern, nagyon izgalmas ahhoz képest, hogy mi a klasszikus mesejátékokhoz vagyunk hozzászokva, Érdekessége, hogy hangszereket szólaltatnak meg a színészek a színpadon. Gyakorlatilag a zene segítségével teszik közelebbivé, érthetőbbé. Amiről szól, az a barátságkeresés, a magányosság megszüntetése. Ez a kis hólyag, Mechúrik – Koščúrik, akinek az eredeti történet szerint meghalnak a szülei, egyedül marad és úgy dönt, hogy nekiindul a világnak és keres magának barátokat és útközben különleges állatkákkal találkozik az egértől a farkason át a kígyóig, a békáig. Ezek mind-mind magányosan közlekednek a világban, és egyszer csak, ahogy találkoznak, összefognak. Mivel mindegyik tud játszani valamilyen hangszeren, alakítanak egy kis zenekart – tolmácsolta Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója a darabot a szlovákul nemtudóknak. – A vége azért izgalmas, szép és így karácsony előtt elgondolkodtató, mart ez a kis hólyagocska, Mechúrik – Koščúrik, azért, hogy a boszorkánytól megmentse a barátait, feláldozza a saját életét.

A Szlovák Nemzeti Színház mesejátékát két alkalommal láthatták a szarvasi és a megye többi részéből érkezett szlovák ajkú diákok.

Vélemény, hozzászólás?

Műveltségi vetélkedő a megye újraszervezésének 300. évfordulóján

Parlamenti kiránduláson a székelyesek

Parlamenti kiránduláson a székelyesek