in , , ,

Minél több szelektív kerüljön begyűjtésre, minél kevesebb értékes hulladék menjen a lerakóba

Brlás János
Brlás János

Befejeződött a Körös-Szögi Kistérség hulladékgazdálkodási rendszerének továbbfejlesztése, jelentette ki Brlás János pénteken, a projekt zárórendezvényén. Először 2009-ben nyújtott be a kistérség megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére pályázatot, amire akkor 13,5 milliót nyertek is. Ennek alapján 2012-ben már a megvalósításhoz szükséges pályázati pénzekért folyamodtak, és 2014-ben 418 millió forintot nyertek is hulladékudvarok, gyűjtőszigetek, komposztálók kialakítására, szállító és egyéb eszközök beszerzésére. Ezeknek a megvalósítása a napokban fejeződik be. Erre a sikeres pályázatra építve nyújtotta be 2013-ban a társulás a további fejlesztésekre vonatkozó pályázatot, ami 490 milliós támogatásra érdemesnek bizonyult.

– Öt kistérségi település, Szarvas, Gyomaendrőd, Kondoros, Kardos és Csabacsűd részére a keletkezett hulladék szállításához szükséges konténerek, szállítójárművek és felépítmények, a hulladék kezeléséhez szükséges célgépek, továbbá a szelektív és a vegyesgyűjtés során használatos lakossági gyűjtőedények kerültek beszerzésre.
A projekt komoly informatikai fejlesztést is tartalmaz. Korszerű járatoptimalizáló rendszer GPS támogatású, a kukákon rádiófrekvenciás azonosítóchipek kerültek elhelyezésre, aminek a segítségével gyűjtik az adatokat és továbbítják a járatoptimalizáló rendszer központjába – avatta be a részletekbe a projektzáró résztvevőit Brlás János.

A közel 40000 térségi lakost érintő fejlesztés célja, hogy az Európai Unió fejlesztési szempontjai alapján egyre több hulladék kerüljön szelektíven begyűjtésre, minél kevesebb értékes hulladék kerüljön a lerakóba szállítva. Elsősorban az otthoni komposztálást z újrahasznosítást népszerűsítették többféle módon.

Vélemény, hozzászólás?

Körözött elfogása és kábítószer lefoglalása Szarvason

Mikulásváró játszóház a Gyakorlóóvodában

Mikulásváró játszóház a Gyakorlóóvodában