in ,

A tizenötezredik sakkszimultánjához közelít Bici néni

Farkas Csanád és Sinka Brigitta partinyitó kézfogása
Farkas Csanád és Sinka Brigitta partinyitó kézfogása

Szinte napra pontosan négy éve Békésszentandráson játszotta a tízezredik sakkszimultánját vitéz Sinka Brigitta sakkmester. Azóta megdöntötte a sakkszimultánok 13545-ös, nemhivatalos világrekordját. Mindenki arra biztatta, hogy lépjen tovább és ígérjen be valamit azután, hogy teljesült az álom, de mindenkinek azt mondta, hogy ő már nem ígér be semmit, mert nem tudja, hogy mi történik vele és ő izgul, hogyha nem tudja teljesíteni, mondta Bici néni azon a pénteki szimultánon, amin 15 szentandrási kisdiák, az iskolai sakkszakkör tagjai voltak az ellenfelei.

– Révész Máriusszal mikor játszottam a 10. kerületben, leült a fiával együtt, beírt a füzetembe, hogy azt kívánja, hogy éljek addig, hogy 15 ezerig menjek. Most 13790. partinál tartok. Itt a 13791. első lépését teszem meg, Tehát már a 15 ezerhez nagyon közel vagyok, mert 1200 az nekem egy ennyi – és csettint az ujjával, – ha azt nézem, hogy június hónapban 1089 partit játszottam. Igaz, ott mellém állt a Telekom. Az egy nagyon nagy szervezési sorozat volt. Abban a hónapban száz újságcikknél több jelent meg. Itt van beragasztva két füzetbe, bele lehet lapozni – mutatja Bici néni a mappákat, amibe a szimultánok bizonyítékait gyűjti. – Ide szívesen jövök, mert szeretném ezekkel a gyerekekkel nagyon megszerettetni (a sakkot), hiszen az életben a gondolkodásnak meg a variációknak a legnagyobb szerepe. Ha elakad valamiben, a táblán is új variációt kell keresni, de az életben is. Nagyon sokszor változtatunk, váltunk. Én az életemben legalább négyszer váltottam már.

Mikor elakadt a mezőgazdasággal, elakadt a varrással, elakadt a sakkversennyel az olimpián, a sakkozást félretette és elment mérlegképes oklevelet megszerezni öt évre esti egyetemre, mesélte. A sakkról átállt a szimultánozásra is.

– Hányszor változtattam! És ez annak köszönhető, hogy könnyebben végiggondoltam, mert itt a táblánál sem kell azon meditálni, hogy most ezt elvesztem, nem azon erősködöm, hogy azt megmentsem valahogy, hanem ha van újabb vari, akkor azzal kell foglalkozni – mondta Bici néni.

Bici néni 88 éves lesz, amiből nekünk a beszélgetés során egy laza tízest letagadott és egy kicsit még azt is sokalltuk. Mit lehet kívánni egy tervekkel teli friss, fiatalos 80-asnak? Még egyszer ennyi partit?! Ha úgy belehúz, mint tízezer után, kevés lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Dr. Váradi László, Patrick Lavens és Arnault Chaperon

Az „Európai Akvakultúra Kiemelkedő Alakja” díjat 2015-ben Váradi László kapta

Körözött elfogása és kábítószer lefoglalása Szarvason