in , ,

Az „Európai Akvakultúra Kiemelkedő Alakja” díjat 2015-ben Váradi László kapta

Dr. Váradi László, Patrick Lavens és Arnault Chaperon
Dr. Váradi László, Patrick Lavens és Arnault Chaperon

Az Európai Akvakultúra Termelők Szövetsége (FEAP) november 17-én Brüsszelben megtartott elnökségi ülésén Váradi László kapta a 2015-ös „Az Európai Akvakultúra Kiemelkedő Alakja” díjat. A Magyar Akvakultúra Szövetség és a Magyar Haltermelők Országos Szövetsége által benyújtott javaslatról a korábbi díjazottakból összeállított zsűri döntött, a díjat pedig Arnault Chaperon FEAP-elnök valamint Patrick Lavens, az Inve Aquaculture üzletfejlesztési és innovációs igazgatója adta át a FEAP elnökségi ülésének gálaestjén.

Váradi László egész pályafutását a magyar akvakultúra fejlesztésének áldozta, emellett mindig különösen elhivatott volt a kevésbé fejlett országokkal folytatott együttműködések iránt. Munkássága előtt egy bemutatófilm tisztelgett, melyet ifj. Lévai Ferenc (FEAP Édesvízi Bizottság elnöke) állított össze.

Az akvakultúra fejlsztés területén László 1974-ben kezdett el dolgozni, amikor a Haltenyésztési Kutató Intézethez (HAKI) került. A fenntartható édesvízi akvakultúra rendszerek és technológiák magyarországi kutatás-fejlesztése mellett számos egyéb akvakultúra fejlesztési programban vett részt ázsiai, afrikai és latin-amerikai fejlődő országokban, többnyire FAO szakértőként. Húsz éven át volt a HAKI igazgatója, 1991-től 2012-es nyugdíjba vonulásáig. PhD fokozatát 2001-ben szerezte meg víztakarékos és környezetbarát akvakultúra rendszerek fejlesztésének témakörében. Aktív részese volt számtalan EU által támogatott kutatási projektnek és egyéb európai kezdeményezésnek, ezzel is hozzájárulva a kutatási eredményeknek a gyakorlatba történő átültetéséhez. Különösen nagy hangsúlyt fektetett a Kelet- és Nyugat-Európában működő, akvakultúrával foglalkozó intézmények és szervezetek közötti együttműködések fejlesztésére. Az Ő kezdeményezésére jött létre a Közép-Kelet Európai Akvakultúra Központok Hálózata (NACEE) nevű szakmai szervezet, melynek 2004-es megalapítása óta elnöki tisztségét is ellátja. Emellett ő volt az elnöke az Európai Akvakultúra Szövetségnek is 2006-2008 között, és azóta is nagy támogatója a szervezet nemzetközi konferenciáinak. Jelenleg a Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) elnöke és a Magyar Akvakultúra Technológiai és Innovációs Platform (HUNATiP)vezető szakmai tanácsadója.

A FEAP tagjai nagy örömmel fogadták Váradi László jelölését, mellyel nemcsak a kelet-európai akvakultúra fejlesztés iránti, hanem azon jóval túlmutató szakmai elhivatottsága is méltó elismerést nyert, csakúgy mint a tudományágak közötti kutatáshoz, a tudás- és technológia transzferhez illetve a fejlődő országok akvakultúra fejlesztéséhez adott kivételes hozzájárulása.

A díjazottnak a hazai szakemberek nevében ezúton is GRATULÁLUNK!

Forrás: http://www.feap.info/Default.asp?SHORTCUT=607

Vélemény, hozzászólás?

Parlamenti kiránduláson a székelyesek

Parlamenti kiránduláson a székelyesek

Farkas Csanád és Sinka Brigitta partinyitó kézfogása

A tizenötezredik sakkszimultánjához közelít Bici néni