in ,

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program volt az információs nap fő témája

Oláh Gábor, a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár volt a vendége annak a megyei információs fórumnak, amelyet a Magyar Államkincstár Békés Megyei Igazgatósága szervezett. A tájékoztató összejövetel fő témája a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program volt. A fórumon részt vett és köszöntötte a megjelenteket Vantara Gyula, a megyei fejlesztések miniszteri biztosa.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a megyei önkormányzatok szerepéről beszélt a Döntés-előkészítő Bizottságban (DEB), amelynek feladata, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz beérkező pályázatokat véleményezze. A DEB-nek két tagja van, az Irányító Hatóság (IH) és a megyei önkormányzat képviselőjéből áll, kizárólag az a kérelem támogatható, amelyet a DEB támogatásra érdemesnek ítél.

– A megyeszékhelyen kívül minden településnek kötelezően segítenünk kell, amennyiben a segítségünket kérik, és most már nem csak a projektmenedzsmenti feladatokban, hanem más egyébben, az előkészítés, műszaki ellenőrzés során is – tudatta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. A Békés Megyei Önkormányzat folyamatosan kapcsolatot tart és egyeztet az IH-val annak érdekében, hogy minden fontos információ birtokában legyünk, ezzel a hozzánk forduló településeket segíthetjük. Elfogadtuk az Integrált Területi Programot, az elmúlt hónapokban kidolgoztuk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) „forgatókönyvét”, a TOP fejlesztési keretét, az ehhez kapcsolódó indikátorokat, a pályázatok értékelésére szolgáló pontrendszert. TOP fórumsorozatot indítottunk, mindezt azért, hogy a települések vezetői, a fejlesztésekben, pályázatokban érdekeltek minél több hasznos információhoz jussanak. Ehhez kapcsolódóan a Békés Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Osztályán területi felelősi rendszert építettünk ki, valamint az osztályon belül Projektmenedzsmenti Csoportot alakítottunk ki. Folyamatosan kapcsolatot tartunk az önkormányzatokkal, segítséget, tanácsadást nyújtunk a projektötleteik kidolgozásában, véleményezzük a megjelenő felhívásokat. A Leader Akciócsoportokkal, kamarákkal együttműködési megállapodást kötöttünk, hogy a terület- és vidékfejlesztés kapcsolódási pontjait megtaláljuk. Célunk az, hogy elősegítsük a TOP-al Békés megye gazdaságának fejlesztését, a humánerőforrás és a gazdaság infrastruktúrájának javítását. Fontos, hogy a beruházások során folyamatos értéket termelő projektek valósuljanak meg, olyanok, amik nem fenntartási költséget generálnak, hanem bevételt termelnek – sorolta a megyei elnök.

Oláh Gábor helyettes államtitkár kiemelte: a TOP mintegy 1231 milliárd forintnyi állami támogatás eljuttatásáért felelős, a pályázók elsősorban a települési önkormányzatok.

– Ez az operatív program gyökereiben más logikára épül, mint az elmúlt hét éves operatív programunk, a Regionális Operatív Program (ROP). Alapvetően megyén belül tervezzük azt, hogy versenyezzenek egymással a települések. Minden megyének van egy garantált kerete, erre a keretre tudnak a települések támogatási kérelmeket beadni. Ezzel azt előzzük meg, hogy például egy Békés megyei településnek egy Győr-Moson-Sopron megyei településsel vagy akár egy várossal kelljen azonos pályázaton indulnia, és azonos feltételek mellett megméretnie magát, hiszen ennek – ahogy az elmúlt hét év mutatta – igazából sok hozadéka nincs. Alapvetően annak van hozadéka, hogyha az azonos adottsággal rendelkező települések egymás között tudják a legjobb projektjeiket megmérettetni. A fejlesztéseknek köszönhetően létrejöhetnek bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők, megszépülhetnek iskolák, energetikailag is, illetve munkahelyteremtéshez kapcsolódó egyéb beruházások is megvalósulhatnak, amelyek akár jövedelemtermelő fejlesztések, mint például iparterület-fejlesztés, ipari park bővítése, munkába járást segítő közlekedésfejlesztés – mondta Oláh Gábor.

Hozzátette: a szándék az, hogy megyei szintre hozzuk le az operatív program végrehajtását. Míg korábban három megyének volt egy közreműködő szervezete, aki kezelte a pályázatokat, és akivel el kellett számolnia az adott pályázónak, addig a következő időszakban megyei szinten lesz egy-egy „kirendeltségünk”, az lesz a Magyar Államkincstár, akivel a települési önkormányzatok egyébként is jó kapcsolatban állnak. Arra számítok, hogy ez jelentősen gyorsítani fogja és egyszerűsíteni a végrehajtást az operatív programban – emelte ki a helyettes államtitkár.

Vélemény, hozzászólás?

Halloween-party a Körsövölgyi Látogatóközpontban

Szombaton lesz az utolsó lehetőség az idén a bölényekkel való találkozásra

Szabad akaraton alapuló összefogás Békés megyéért