in , ,

Gajdos: Ha kevesebb pénz folyna el korrupcióra, akkor több maradna az utakra és több maradna az egészségügyre

Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő
Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő

A Szarvas és Nagyszénás közötti út állapotával kezdte Samu Tamás Gergő szerda délutáni, Gajdos Attilával közös sajtótájékoztatóját.

– Az elmúlt hetekben nagyon ködös idő volt, és felmerült az, hogy nagyon nehezen lehet látni az útburkolati jeleket. Egyébként is nagyon rossz állapotú az út, a mentők is nehezen boldogulnak vele, hiszen ha kórházba kell szállítani valakit azon az úton Orosházára, akkor az bizony nem egyszerű feladat és nagyon hosszú ideig tart. Mentősök is panaszkodtak arra, hogy nagy a menetidő ahhoz képest, hogy milyen távolságra van a kórház. Ez pedig az út állapota miatt lehet. Ez minden szarvasit, Szarvas környékit érint, hiszen ha valakivel valami probléma történik, akkor Orosházára szállítják be – mondta Samu Tamás Gergő.

A témában Gajdos Attila a megyei közútkezelőhöz, ő pedig Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselőhöz, az országgyűlés alelnökéhez fordult, aki a nemzeti fejlesztési miniszternek Seszták Miklóshoznak tette fel a kérdést, mikor lesz megjavítva az út. Mindkét helyről ugyanaz érkezett vissza, hogy megpályáztatták a javítást, de a kivitelező visszalépett.
Igaz, a TOP-ban források nyílnak meg erre a célra, de kiszámolta, abból hét év alatt 25 kilométernyit lehetne felújítani a megyében, miközben Békésben 1500 kilométernyi közút van. A kérdéssel még foglalkozni fognak, tovább ütik a vasat, ígérte Samu Tamás Gergő.

– Miközben nagyobb fokozatra kapcsolt az állami korrupció Magyarországon, eközben Békés megyében, vagy Szarvas környékén lassan járhatatlanok az utak – mondta Gajdos Attila, jobbikos önkormányzati képviselő. – Vagyis nem lassan, már gyakorlatilag pár éve, de egyre rosszabb minőségűek az utak. Eközben összeomlóban van az egészségügy is. Látjuk, hogy nincsenek orvosok. A szarvasi egészségügy is egyre rosszabb állapotban van. Egyre idősebbek az orvosok, egyre kisebb az esélye, hogy szakorvosok jöjjenek a városba. A kórházi ellátás is olyan, amilyen a környezetünkben. Hiányoznak a kórházi orvosok. Hiába lesznek meg akár a műszaki feltételek, ember nélkül.

Kifogásolta a berényi út állapotát is.

– Arra is emberek laknak. Nagyon gyorsan rehabilitálni kell. Kormányzati forrás kell hozzá. Ez a TOP nagyon kevés lesz. Ha kevesebb pénz folyna el korrupcióra, akkor több maradna az utakra és több maradna az egészségügyre – jelentette ki Gajdos Attila.

“Az utak állapota kritikus és tragikus”, összegezte a témát.

A testületi ülésen szóba került a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet, amit módosítottak, de véleménye szerint minden rendelet annyit ér, amennyit be tudnak tartatni belőle. Javaslatára növelték a közterület-felügyelők számát. A lótartással kapcsolatban is problémák vannak a városban.

Az ivóvíz minőségjavító program sok problémát okoz a szarvasiaknak, jelentette ki. Harmadik határidőmódosítás után december 31-ig kell lezárni a munkálatokat. Javasolni fogja Babák Mihály polgármesternek, hogy ha a problémák maradnak, amit valószínűsít a bejelentések magas száma okán, hogy ha nem oldják meg a kivitelezők, akkor ne írják alá az átvételét.

Zárásként a járdák állapotáról szólt. Örül, hogy a Mangol felé fog épülni járda. Fontos, hogy a belvárosban sok épült, de a városközponttól eltérő belterületeken, ill. külterületeken is nagyon sok rossz járda van, nagyon sok rossz út van. Sokkal nagyobb, akár a kétszeres összeg kell az út- és járdakeretbe amit a KOMÉP kezel, mert ő úgy látja, hogy a jelenlegi nagyon kevés.

Vélemény, hozzászólás?

4 óra alatt elfogták a szarvasi rablás gyanúsítottját

Halloween-party a Körsövölgyi Látogatóközpontban

Szombaton lesz az utolsó lehetőség az idén a bölényekkel való találkozásra