in ,

Egyről a kettőre: Önerőből épül út Csabacsűdön

Önerőből épül út Csabacsűdön
Önerőből épül út Csabacsűdön

A csabacsűdi önkormányzat a „Magad uram” elvét vallja az útépítés tekintetében. Pályázati források híján úgy határoztak, önerőből igyekeznek ezen a területen előrelépni. Ennek egyik első mozzanataként kb. 220 m hosszan, zúzottköves útalappal látják el nagyközség határában fekvő Zrínyi utcát.

– Talán az egyik legrosszabb állapotban lévő utcaszakaszról van szó a településen – vázolja a helyzetet útban a helyszínre tartva Molnár József polgármester. Sajnos itt nincs törmelékes útjavítás, ezért nagy gondot okozott a hulladékszállító jármű közlekedése. Azért döntöttünk a zúzottköves megoldás mellett, mert így használható lesz az év bármely szakaszában.

Az önkormányzat előregondolkodott, és alkalmi fuvarokból 50 köbméter kohósalakot szerzett be. Ennek összértéke 4-500 ezer Ft körül mozog. Ezt egészítette ki a szennyvízberuházás ideje alatt a járdaépítésből felhalmozódó kőtörmelék, aminek a ledarálását a kivitelező vállalta.

A helyszínre érkezve már szorgosan dolgoztak a munkagépek. Alig egy nappal a földmunkák megkezdése után már érzékelhető volt a különbség, ami felelősségteljes munkáról árulkodott.

– Az alapok ásása történik most, de hamarosan megkezdjük a kőzúzalék hordását is – világosít fel Hajdú Tibor, a Csabacsűdi Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársa. Nagy előrelépés, mert ezt a területet korábban személyautóval esősebb, sáros időszakban egyáltalán nem lehetett megközelíteni, és a kukásautónak is mindig kerülni kellett.

A kedvező időjárás is elősegíti a gyors útépítést, vagyis a tervek szerint már a hét végére kész lesz a megerősített szakasz.

– A Szabadság, Petőfi és a Hunyadi utca így végre össze lesznek kötve, sőt, még a Jókaiban is el lehet menni – kommentálja kollégáját a markolóból ki sem szállva Skorka Pál.

A település vezetése törekszik azoknak a belterületi útszakaszoknak a javítására is, amik nem rendelkeznek szilárd útalappal. Ezek megvalósítását a jövő héten kezdik meg, remélve, hogy a téli időszakban minden út járható lesz.

Csabacsűd belterületének jelenleg 60%-a szilárd burkolatú, de a földutak többsége törmelékes borítású, vagyis közlekedésre alkalmas. Ennek bővítéseként 2016-ban elkészülhet – a Start közmunkaprogram révén – a Somogyi utca Kossuth és Iskola utca között szakasza. A tervek szerint betonburkolatú út épül, 4 méter szélességben. A javaslat jelenleg a BM elbírálása alatt áll, de a nagyközség vezetése reméli, pozitív megítélésben részesül.

Vélemény, hozzászólás?

Ilyen még nem volt a Benkában

Bánfi Barnabás

A téma Gyula utcáin hevert