in ,

Mindenki karácsonya: Köszönet a mindennapok küzdelméért

– Aki vezet otthon háztartást, tudja, hogy mennyi munka fekszik abban, hogy vasárnap délben egy 4-6 tagú családnak fehér asztal és megfőtt étel mellett jó étvágyat kívánunk – ezzel a hasonlattal szemléltette Tóth Tamásné, az Emberöltő Alapítvány elnöke azt a hosszadalmas előkészítő folyamatot, amelynek végén idén is közel 350 fő lakhatott jól. A különbség annyi, hogy kedden azokat várták az Árpád szálló dísztermében a megterített asztalokhoz, akiknek nem természetes, hogy töltött káposzta illata gőzölög karácsonykor.

Az előcsarnokba érkezéskor sokan elidőztek a tarka csomagolópapírokba rejtett ajándékoknál. A Magyar Élelmiszerbank és Szarvasi Fórum Facebook csoport adományainak köszönhetően ugyanis mindenki személyre szabott meglepetést kaphatott.

– Nekem az a fontos, hogy ünnepekkor összegyűlik a család. A szüleimnek nagyon sokat kell dolgozniuk értünk, így az sem baj, ha néha kevesebb jut. Persze azért örülök az ajándékoknak is – mondja a tizenkét éves Enikő, aki épp legjobb barátnőjével fürkészte ki a csomagját.

Az első rendezvényt közel 15 éve tartották, a művelődési központ pinceklubjában. Az akkori főszervező a SZIA egyesület volt, egy évtizede pedig már az alapítvány ill. a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat áll az esemény hátterében.

A megjelentekhez elsőként Hodálik Pál alpolgármester, a karitatív szervezet egyik alapítója szólt. Köszönetet mondott mindazoknak, akik egész évben segítenek a szociálisan hátrányos helyzetűeknek, munkával vagy anyagi támogatással könnyítik meg mindenapjaikat.

Kurucz Imrénének és családjának is keményen kell küzdenie a boldogulásért. A kétgyermekes szülők egy orosházi út melletti tanyán élnek, és télen-nyáron hosszú km-eket tekernek csupán ezért, hogy eljussanak a legközelebbi boltba.

– Folyamatosan igyekszünk félrerakni azért, hogy a gyerekek ne érezzék, hogy bármiről is le kell mondaniuk. Értük bármit megteszünk. Ha nekem egy szelet kenyérrel kevesebb jut, egy cseppet sem zavar – mondja Erika, az áldozatkész anyai szeretet legszebb példáját mutatva.

Néhány méterrel arrébb is apróságok futkároztak. A testvéreket, Ramónát, Gyulát és Ádámot édesanyjuk próbálta szemmel tartani, több-kevesebb sikerrel.

– Nagyon nehéz nekik nemet mondani. Ha olyan kérés van, ami anyagilag nem megoldható, akkor a Jézuska éjszaka tüsténkedik, és saját maga készíti el – árulja el mosolyogva a gyakran alkalmazott praktikát édesanyjuk.

Tóth Tamásné kérte azokat, akik a nap létrejöttéért fáradoztak, hogy mutassák meg magukat, és álljanak fel. A legtöbben bátortalanul és csak egy röpke pillanat erejéig tettek eleget neki, ezzel is jelezve, ők inkább a háttérből szeretnek segíteni. Továbbá köszönetet mondott azért, hogy a családok a nehéz élethelyzetekben sem adják fel, hanem küzdenek a szeretteikért.

A beszédeket követően a Cervinus Teátrum közreműködésével Szemerédi Bernadett műsorát hallgathatta meg a közönség. Végül Pentaller Attila református lelkész intézte gondolatait a vendégekhez, és kérte őket, fogadják el Jézus hívását.

És bár az alapítvány nagy családja néhány nappal korábban ünnepelt a megszokottnál, az ünnepi kellékek egyike sem hiányzott: töltött káposzta, bejgli, karácsonyi ének, és ami a legfontosabb, egy segítő közösség, akire egész évben számíthatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Sonkoly János, Rágyanszky István és Bődi János

Ünnepi közgyűlés volt a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Körében

Egy terméket akart elvinni fizetés nélkül – szabálysértési őrizetbe vették