in , ,

Nem változott a sorrend a nagy adózók képzeletbeli dobogóján: Gallicoop, Pioneer Hi-Bred, Vasipari

Babák Mihály és Erdélyi István
Babák Mihály és Erdélyi István

2014-ben 1730 adóalany 620 millió iparűzési adót fizetett be a városban, miközben 672 vállalkozó mentesítve volt az adófizetés alól. A legnagyobb adózók köszöntését a szokásos január eleji időpontról az idén december közepére hozták előre.

–Vannak dolgok, amikről tudni lehet, hogy meg fognak történni a jövőben. Az igazi kihívás az, hogy rájöjjünk, mi az, ami már most lehetséges, pontosan hogyan lehet véghezvinni.

Mark Zuckerberg gondolataival köszöntötte Szarvas ötven legnagyobb adózóját Hegedűs Éva, az est háziasszonya tegnap a Cervinus Teátrum kamaratermében.

Babák Mihály polgármester köszöntőjében beszámolt a különböző adócímeken beszedett bevételekről, beruházásokról, jövőről, a várost valamilyen formában érintő elismerésekről és az álmokról dióhéjban.

– Álmaink vannak, a kérdés az, hogy mennyit sikerül közülük megvalósítani – jelentette ki Babák Mihály polgármester a jövőbeni tervekről. 54 projektje van a városnak előkészítve, ami 22,4 milliárdnyiba kerül, árulta el.

– Van a városnak tartaléka. Ahhoz, hogy pályázni tudjunk, ahhoz a szükséges anyagi megvan, viszont nem minden úgy alakul, ahogy szeretnénk – mondta. – Kérem, lássák be, hogy önöknek sem sikerül mindig mindent a leghatékonyabban, legjobban elintézni a piacon. Nem irigylésre méltó senki, aki a gazdaságban dolgozik, embereknek ad munkát, vevőkkel és szállítókkal cívódik, de hát ilyen az élet.

– Önöknek köszönhetően úgy gondolom, hogy a város pénzügyi stabilitásához is hozzájárultak. Mindenképpen szóba kell hoznom, hogy önök nem csak adót fizetnek, hanem munkát adnak, megélhetést, biztonságot, és azon kívül pedig támogatják a civileket és a rászorulókat, különböző nyugdíjas egyesületeket, iskolákat. Szeretném megköszönni az ő nevükben is azt az áldozatkészséget – fejezte ki köszönetét polgármesterünk.

Az 1766 adóalany 610 milliót fizetett be a város kasszájába, ami fontos része a város 2,8 és 4,8 milliárd között változó költségvetésnek. Közülük az idén is a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., a Pioneer Hi-Bred Zrt., a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. állhatott a képzeletbeli dobogóra. Cégeik nevében Erdélyi István, Nagy Gergely és Odonics Gábor vehette át az első háromnak járó üvegből készült “díjat”.

– Azt gondolom, hogy nem túl megszokott Magyarországon, hogy beszélnek az adóról – kért szót Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója. – Én azt gondolom, hogy mindenkinek büszkének kell lenni rá. Akik itt ülnek, azok mindannyian szívesen fizetnének minél több adót, mert több a nyereségük is. Itt elhangzott a Polgármester úrtól, hogy 670 millió az iparűzési adóbevétel. Ebből a Gallicoop 145 milliót fizet be. Az építményadóba 7 milliót. A Gallicoophoz tartozik még legalább 10-15 cég, aki ezer szállal kötődik, és abból a tevékenységből él, amit együtt művelünk. Az még körülbelül 20-25 millió forint. Tehát elmondhatjuk, hogy több mint 20 százaléka a befizetett iparűzési adónak a Gallicoophoz kötődik.

A nagy adózók köszöntése Nádházy Péter verses énekével és pezsgős koccintással zárult.

Vélemény, hozzászólás?

Tizenöt hibátlan versenydolgozat

A Békés Megyei Önkormányzat is felbontja a szerződését a Telekommal