in , , , ,

Dunnáját paskolta Holle anyó

Jelenet a Holle anyóból
Jelenet a Holle anyóból

December 27-én, vasárnap délután negyvennyolcadik alkalommal csendült fel Gulyás Levente zenéje Belinszki Zolán szövegkönyvének mondataival Jacob és Wilhelm Grimm meséjéből írt Holle anyó a Cervinus Teátrum előadásában.

„Nem szabad hinni, hogy rossz ez a tél.
Nem fázik senki, ha tavaszt remél.
Nézz ki, csak nézz ki, hogy hull-e a hó!
Dunnáját paskolja Holle anyó.”

Az édes-bús történet a megkeseredett Mostoháról (Varga Anikó) szól, akinek szíve megkérgesedett és nem látja meg a szeretetet, a tisztaságot, neveltlánya, Ágica (Tatár Bianka) szívében. A történetben a jóságos Holle anyó (Dósa Zsuzsa) és az árva Jakub (Polák Ferenc) egy másik dimenzióból figyelik a kis falusi házban történteket. A históriában két nagyszívű béreslegény Márkó (Benkő Géza) és Mirkó (Maróti Atilla) a maguk módján vesznek részt az eseményekben. Végül jelen van a Mostoha lánya, aki a Csúnya lány (Csasztvan Zsuzsanna) nevet kapta a mesében.

Az előadás érdekessége az volt, hogy Varga Anikó először alakította a Mostoha szerepét. Maróti Attila nyáron már játszotta Mirkó figuráját egyszer, de Szarvason első alkalommal lépett fel ebben a szerepben. Csasztvan Zsuzsanna a szlovák nyelvű előadásban alakítja a Csúnya lányt, ezúttal magyarul is játszhatta, így ezzel kicsit más lett a Mostoha, a Csúnya lány és Mirkó alakja, vagyis az előadásba új apró mozzanatok is belekerültek. A zenés darab azonban nem vesztett fényéből, bájából, hiszen a színészek játéka, énekhangja vasárnap magával ragadó, varázslatos volt.

A Cervinus Tánckara is változott, Litauszki Enikő és Takács László először lépett szarvasi színpadra ebben az előadásban. Balázs Henrietta, Kinyik Flóra, Koska Melinda, ifj. Csasztvan András, Horváth Dániel, Magyari László, Ökrös Dániel már táncolták Vári Bertalan koreográfiáját. A táncosok teljesítménye kiegészítette a színpadi varázst.

Gulyás Levente zenéje fülbemászó, Belinszki Zoltán mondatai elgondolkodtatóak, és humorosak. Jakub Branický tervezte díszletek és jelmezek a mese hangulatának megfelelően szépek. Varga Viktor rendezése – karácsony után – a szeretetről szólt, a megértésről, egymás elfogadásáról. „Hó” a színpadon bőven volt, így a fehér karácsony érzete az előadás alatt igaz volt.

Ágica dala: Becsüld meg magad!

„Szerény kis nótát dúdolgatok én,
örökül hagyta jó anyám, szegény.
Ő is dalolta egy életen át
a szorgalmas asszonyok munkadalát.
Könnyebb a munka, ha beleadod
szíved és lelked, szebb lesz a napod.
Észre sem venni, hogy múlik a perc,
óra és hónap. Jó életet nyersz.

Nem süthet mindig csak terád a nap.
Érthető hogyha jobb dolga akad.
Ettől a napfény belül marad:
csak az a fontos,
csak az a fontos,
hogy becsüld meg magad!”

A két idézet Belinszki Zoltán szerzői szövegkönyvében található (a könyv megvásárolható).

Vélemény, hozzászólás?

Megemlékezés Tessedik Sámuel szobránál

Tessedikre emlékeztek halálának évfordulóján

Székelyesek külföldi szakmai gyakorlaton Olaszországban, Serramazzoniban

Székelyes diákok az olasz gasztronómia varázslatos világában