in , ,

Töretlen a közönség szeretete a rézfúvós zene iránt

Szarvasi rezesek
Szarvasi rezesek

Hagyománnyá érett az a koncert, amit 16 éve adtak először a szarvasi rézfúvósok az akkori Vajda Péter Művelődési Központ mozitermében. Azóta minden év december 29-én 17 óra 30 perckor megszólalnak a hangszerek, hogy vidám műsorral búcsúztassák el az óévet. Ettől egy évben tértek csak el, amikor a Vajda Péter Művelődési Központból Cervinus Teátrum lett.

Az idén egy indulóval, Richard Stegmann Gruß an Würzburg című szerzeményével kezdődött a koncert. Ennek és az ezt követő Stegmann műnek, a Frankenlied-Marsch-nak a kottáját is Anke Wagner Strullendorfból küldte el a kottáját.

– Kemény három hónapos munka előzte meg azt, hogy ők színpadra álljanak és bemutatkozzanak akár olyan műfaji sokszínűséggel, ami nem kifejezetten rezes stílust jellemez – árulta el az első blokk végén az est háziasszonya, Szigeti Anna.

A zenei sokszínűség jegyében Glenn Miller Holdfény szerenádja után egy cseh népdal, az Elfelejtett polka következet. A negyedik blokkot a Rezesbanda legtöbb gyakorlást igénylő darabja kezdte. Az olasz kortárs szerző, Lucio Quarantotto Time to say goodbye című darabja sejttette, hogy a Rezesbanda műsora végéhez közeledik. Az utolsó számukkal, Lex Abel Longstreet-dixijével hazánk legnagyobb dixieland zenésze, Benkó Sándor előtt tisztelegtek.

A rájátszás után a műsort rövid színpadi átrendezés szakította meg. Ezalatt Csonki Flóra, a zenekar fuvolistája Kis István Mihály “A mának” című versét mondta el. Sajnos betegsége miatt a vers írója, egyben 40 éve az együttes szaxofonosa, majd nagydobosa, nem tudott jelen lenni.
John Philip Sousa két indulójával nyitott a Szarvasi Hagyományőrző Fúvószenekar. A Manhattan beach és az El Capitan után Farkas Ferenc Régi magyar táncok a XVI. századból következett. Egy újabb műfaji ugrándozással Günter Herold Parkfest keringője, Alfred Wolf Überall, wo Musik című polkája, Herbert Gerbeth Schanzen-Marsch-a után egy marimbát toltak a színpadra, amin Vittorio Monti Csárdása közben Halász Benedek szólót játszott.

Az utolsó előtti blokkban Vári Péter gitáron és Vári Donát digitális zongorán, valamint Varga Mihály dobon egy számítógépes szoftver alapzenéjének átiratát adták elő. A záró zenei csokorban XX. századi szerzők darabjaiból következett egy vidám összeállítás.

A koncert végén Szabados-Tóth Gábor köszönetet mondott a közönségnek a 16 éve szűnni nem akaró érdeklődésért, illetve azoknak a támogatóknak, akik 1%-kal, anyagi, vagy más módon nyújtott támogatásukkal segítették a Kozák Lajos Szarvas Város Fúvós Kultúrájáért Alapítványt.

A város nevében Földesi Zoltán mondott rövid köszöntőt és kívánt mindenkinek boldog új évet.

Mi is Kiss István Mihály versének első néhány sorával kívánunk a Newjság olvasóinak boldogabb új esztendőt, valamint az összes koncertlátogató nevében gyógyulást Kiss István Mihálynak!

Esteledik, itt az ünnep,
a csillagok fel-feltűnnek.
Fagyos a föld, pihék szállnak,
légy vidám és élj a mának!

Vélemény, hozzászólás?

Székelyesek külföldi szakmai gyakorlaton Olaszországban, Serramazzoniban

Székelyes diákok az olasz gasztronómia varázslatos világában

Tűzijáték az Árpád felett

Boldog új évet, Szarvas!