in , ,

Hamarosan hazaérkeznek Bagi László asztrofotói

Bagi László asztrofotós
Bagi László asztrofotós

Szinte már csak a nemzetközi babérok hiányoznak a Bagi László gyűjteményéből. A szarvasi asztrofotós az utóbbi években számos elismerést bezsebelt: munkáit több ízben választották a hét képének, rendszeresen mutatkozott be kiállításokon, ill. a National Geographic magazin is publikálta az M45-ös nyílt halmazról készített felvételét.

Ezek ismeretében talán nem meglepő, hogy az újesztendő is jól folytatódott. Az IC 1318 jelű, Hattyú csillagképben található emissziós ködöt örökítette meg az éjszakai vadász, ami tőlünk kb. 3-4000 fényévre található.

– Ez a felvételem még nyáron készült, az égnek ezt a területét ezekben a hónapokban lehet a legjobban fotózni – avat be a kép születésének hátterébe a fotós. Nagyon sokan fotózták már, az a különlegessége, hogy csodálatos formák és térbeli alakzatok rajzolódnak ki ebben az égi régióban.

A hét fotójává meglátása szerint azért válhatott, mert jól érzékelhetőek azok a mélységek és háromdimenziós hatások, amelyek meglepő valósághűséget kölcsönöznek neki.

A száraz tényeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen azon túl, hogy a fotós többször az ágyát cserélte le a magányos éjszakai lesre, összesen száz, egyenként 5 perces expozíció eredménye az elkészült fotó. További 40 kattintás félrecsúszott fókusz vagy egyéb, előre nem látott probléma miatt a kukában landolt, vagyis összesen mintegy 10-11 órányi kitartó munkát igényelt lencsevégre kapni a kiszemelt célpontot. Ezt már csak az utómunkálatok tudták időben felülmúlni. Az asztrofotósnak napi 3-4 órát kellett rászánnia több mint héten keresztül, hogy végül rácsodálkozhasson a végeredményre.

– Nagyon eredményesnek mondhatom a tavalyi évet. A társammal, Bach Zoltánnak közösen összesen nyolc kiállításon vettünk részt, Kaposvártól egészen Csongrádig – értékeli az elmúlt hónapok rendkívül sűrű eseménysorozatát. Minden alkalommal élő bemutatókat is tartottunk, találkoztunk a közönséggel, velük együtt fotóztunk, remélem, sokaknak maradandó élményt okoztunk. Nemrég kaptuk meg a kiállításokat összesítő statisztikákat, amiből kiderült, hogy a tárlatainkat összesen közel négyezren látták, ami nagyon jó érzés.

Bagi László és Bach Zoltán felvételeiket a közeljövőben Szarvason is megmutatják. A tervek szerint áprilisban, a Tessedik Sámuel Múzeumban lesznek megtekinthetőek a munkáik, remélhetőleg addig még több díjnyertes fotóval kiegészülve.

Vélemény, hozzászólás?

Szabó Zsolt államtitkár (NGM) és Krivik Viktor

Szarvast is díjazták mint az Európai Mobilitási Hét egyik legjobb szervezőjét

Rekordszámú látogatót vonzott a Mini Magyarország