in ,

Jó buli jót tenni

Galó Tamás, Lázár Zsolt és Czinkóczky Mihály
Galó Tamás, Lázár Zsolt és Czinkóczky Mihály

A 2016-os esztendő igéjének az evangélikus egyházban az “Ahogyan az anya vigasztalja fiát, úgy vigasztallak én titek” (Ézs 66,13.) választották, mondta Lázár Zsolt evangélikus esperes csütörtökön a Tessedik Sámuel utca 24-ben levő Második esély klubban tartott sajtótájékoztatón, aminek a fő üzenete az volt, hogy az Angyali segítség az Ótemplomból elindult.

– Mi azt a szeretetet szeretnénk továbbadni, amit az Úristentől megtapasztaltunk, az Úristennek a szeretetét szeretnénk továbbadni különböző módokon, úgy, ahogyan azt az elmúlt esztendőben is tettük. 2015-ben januártól márciusig az Ótemplom és talán mondhatjuk, a város egyik legsikeresebb karitatív, jótékonysági akcióját hajtottuk végre az önök segítségével, adományozók segítségével, önkéntesek és munkatársak segítségével.

Ezen 4800 adag ételt tudtak ingyenesen kiszolgálni. Ezt szeretnék folytatni ebben az évben is. Az idén január 17-én, vasárnap kezdik, majd 24-én, február 7-én és 14-én, valamint március 6-án is ételosztásra hívják a szarvasi rászoruló embereket. Minden egyes alkalommal 800 adag ételt osztanak ki. Hétköznapokon a Második esély klubban 30-40 adag ételt tudnak kiosztani a Korona Gyorsétterem segítségével az onnan kapott ételekből. Az Angyali segítség keretében várják a tartós élelmiszer, ill.  ruhaadományokat, használt törölközőket, mert rengetegen járnak hozzájuk tisztálkodni. Önkénteseket is várnak a ruhaadományok rendszerezésére.

Az idén nem kívánják beindítani a krízisközpontot. Ehelyett a szenvedélybetegeknek biztosítanak ellátást. Galó Tamás, a szenvedélybeteg ellátás, valamint a támogatott lakhatás program vezetője elmondta, hogy tavaly novemberben indították a szenvedélybetegek támogatott lakhatását biztosító programot, ahol 12 fő szenvedélybeteget tudtak elhelyezni. Folyamatosan várják azoknak a jelentkezését, akik alkoholproblémákkal küzdenek és lakhatási problémájuk van. Szarvason 1700-1800 alkoholista él. A háztartásokra lebontva azt jelenti, hogy majdnem minden második háztartásban van alkoholfüggő.

– Egy új sorozatot szeretnénk indítani, aminek ez a neve: “Jó buli jót tenni”. Tégy jót mert most ez az igazi buli. Talán ezt szeretnénk a nevében is, hogy a fiatalokat elsősorban, de nem csak őket megszólítani – vezette be legújabb karitatív akciójukat Lázár Zsolt, aki szerené, hogy ha a közösségi médiát az olyan posztok árasztanák el, amiben valaki jót tesz a másik emberrel.

– Mi úgy érezzük, hogy ez az igazi buli, ez az a buli, ami megmarad évekkel később, és nagyon szeretnénk, hogy ha azok, akik ehhez becsatlakoznak, azok saját maguk is megtapasztalják azt, hogy tényleg jó dolog jót tenni – mondta az esperes.

Az akcióval azt szeretnék elérni, hogy minél többen keressék meg az életükben a lehetőséget, hogy hogy tudnak másokon segíteni, ezzel példát mutatni a fiataloknak.

Dr. Czinkóczky Mihály, az ótemplomi gyülekezet felügyelője, az Ótemplomi Szeretetszolgálat igazgatótanácsának elnöke fontosnak tartotta, hogy a tessediki hagyományok szellemében közelítse egymáshoz a Tessedik Campust és az ótemplomi közösséget. Ennek egyik eredménye, hogy a decemberi vizsgaidőszak kezdetén a Tessedik Campus professzorai részt vesznek az Angyali reggeleken. Méltatta az adományozókat is, akik nélkül akcióik nem lehetnének sikeresek.

– Hála Istennek, vannak olyan támogatóink, akik sorban állnak, azért, hogy egy-egy ételosztást mikor, milyen időpontban mivel tudnának támogatni – jelentette ki örömmel.

Vélemény, hozzászólás?

2016 január: mérföldkő Békés megye fejlesztésében

Kárpátaljai óvodásokat segítette a Békés Megyei Önkormányzat adománya