in ,

Ünnepi gála a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napján különleges műsorral készült a Cervinus Teátrum. Varga Viktor rendezésében egy igazán színvonalas gála részesei lehettünk.

Dósa Zsuzsa Domján Edit-díjas színművésznő, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója Kosztolányi Dezső versével nyitotta meg az estet, majd színpadra hívta Babák Mihály polgármester urat és Csasztvan Andrást a Cervinus Teátrum igazgatóját, akik köszöntötték a nézőket és méltatták a magyar kultúra napjának jelentőségét. Babák Mihály megköszönte a délelőtti esemény egyik jelenlévő helyi szervezőjének, Bíró Gyula igazgató úrnak és az irányítása alá tartozó ovisoknak, iskolásoknak – akik a délelőtt főszereplői voltak -, hogy újabb jó hírét vitték Szarvasnak, a történelmi Magyarország közepéről.

Dósa Zsuzsa az este folyamán több Vörösmarty Mihály költeményt adott elő, annak emlékére, hogy 180 éve született a Szózat. De elhangoztak részletek a Csodaszarvasból, a Holle anyó szerelmes duettje Tatár Biankától és Polák Ferenctől, a Rebeka című musical gyönyörű dala a Jégmosoly Polák Ferenctől, megrendítően. Tatár Bianka Boldogság gyere haza című örökzöldet szívbemarkolóan szólaltatta meg. A Tessedik Táncegyüttes fergeteges táncai a közönséget is felmelegítették.

A gála fénypontja azonban az a köszönet volt, amikor Babák Mihály polgármester és Csasztvan András a Teátrum igazgatója ismét színpadra lépett, és átadták köszönetüket, valamint okleveleket, egy – egy üveg gravírozott bort és jegyeket a nyári előadásokra azoknak, akik társasági adójuk törvényben meghatározott részét a színháznak adták. Csasztvan András elmondta, hogy ez az összeg a költségvetésük ¼ részét teszi ki.

Végül a régen hallott Tessedik című musical fináléja a Talán lehet ország szólalt meg a művészek előadásában.

A magyar kultúra napján a Teátrum köszönte meg támogatóinak a segítséget, de a kivetítőn láthatóak voltak azok a dolgozók is, akik teszik a dolgukat. Egy – egy előadás mögött bizony az ő munkájuk is benne van. Akár az, hogy rendbe teszik a jelmezeket, díszletet mozgatnak, hangosítanak, világítanak, jegyet árulnak, szerveznek, vagyis a Teátrum minden munkatársa azért dolgozik, hogy mi nézők jól érezzük magunkat. Köszönet érte.

A kivetítés után a Csodaszarvas című musical záródalát a színdarabban szereplő kislányok kezdték, majd színpadra léptek a színművészek, a nézőtérről színpadra ment a szarvasi férfikórus Iváncsó József vezetésével, a Tessedik Táncegyüttes tagjai pedig felkísérték a szarvasi iskolák kicsi és nagyobb tanulóit, felkészítő tanárait és velük együtt énekelték a Csodaszarvas című musical záródalát. Felemelő érzés volt hallgatni, látni a fellépő művészeket, a táncosokat, a férfikórust és a szarvasi iskolásokat itt, „Nagy-Magyarország kellős közepén”.

„Ez lenne az a föld, amire már
ezredévek óta nemzetünk vár.
Szebbé kell tennünk, hogy gyerekeink
otthont leljenek– a jóslat szerint”

Az idézetek Belinszki Zoltán szerzői szövegkönyvében találhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Újra reneszánszát éli a mozi: 2015-ben megduplázódott a forgalom

A nagy testvér Szarvason is figyel