in , ,

Gajdos értékelt: egészségügy, utak, földárverések, mutyiország

Gajdos Attila
Gajdos Attila

Gajdos Attila jobbikos önkormányzati képviselő minden testületi ülés után sajtótájékoztató keretében foglalja össze az ülésen történteket, felvetéseit. Így történt ez pénteken délelőtt is.
Tájékoztatóját a költségvetéssel kapcsolatban tett módosító indítványával kezdte, ami arról szólt, hogy állítsák vissza a másfél milliós képviselői alapot.

– Ez növelné a képviselők függetlenségét, egy olyan összeget, amit a lakosság érdekében tudnának felhasználni helyi szinten. Akár kisebb útépítések, akár a képviselők felé jövő kérések kielégítésére, pl. civil szervezetek egyéni kérések és kisebb fajta kommunális problémák amik vannak az adott körzetben, vagy a teljes városban. Most polgármester úr ezt a felvetést nem támogatja, de szavazás lesz róla – indokolta indítványát Gajdos Attila.

Tavaly is volt két költségvetést módosító kezdeményezése. Az egyik a közterület-felügyelet bővítéséről szólt. Fel is vettek egy új közterület-felügyelőt. Az eredményességéről, hatékonyságáról még nem tudott adatokat, de utána fog járni, hogy volt-e értelme, ígérte.

A másik indítványa egy, a lakossági útépítésekhez kapcsolódó útalap létrehozása volt. Tavaly ez tízmillióban lett meghatározva. Ennek a felhasználására rákérdezett, de nem volt igény rá, amit elgondolkodtatónak tart.

A gyűjtőutak kivételével, amik pályázati pénzből épültek, évtizedek óta nem történt fejlesztés, sem új utak építése, sem meglevők burkolatjavítása, jelentette ki.

– Ezekre az utakra is kellett volna pénzt ölteni. Ha az önkormányzat minden évben egy szakaszt épített volna meg, vagy egy darab utat, nem várni mindig a pályázatokra, meg nem is voltak erre pályázatok, akkor ilyen problémák nem lettek volna. Én azt látom, hogy arányaiban keveset költ az önkormányzat utakra, járdákra. Ezen mindenféleképpen változtatni kell.

Iparűzési adó mentességet adott a testület egy bizonyos összeghatárig a háziorvosoknak, a fogorvosoknak és a védőnőknek a szarvasi testület, amitől az egészségügy kritikus állapotának javulását remélik.

– Szarvason is problémák vannak, főleg az utánpótlással. Ebben segít ez, de elmondtam, hogy ez csak egy lépés, egy mozzanat ebben a kérdésben, komplexen kell ezt kezelni, és kellett volna ezelőtt is. Itt kell tartani és ide kell csábítani orvosokat, az önkormányzatnak ki kell dolgozni egy programot, mit tud adni az orvosoknak, ösztöndíjat, lakhatást, mindegy hogy mit, amire igény van. Ilyen szempontból van egy verseny a települések között az orvosokért, a jó orvosokért. Nekünk fontos az, hogy legyen normális háziorvosi ellátás tíz év múlva is, szakorvosi ellátás helyi szinten és ezért az önkormányzatnak igen is többet kell áldoznia – én így látom – az elkövetkezendőkben – mondta Gajdos Attila a szarvasi egészségügyi helyzetről.

Szólt egy kezdeményezéséről, aminek következtében Malinovszkij marsall díszpolgárságának visszavonásáról rendelkezett a testület. Érti ezzel kapcsolatban, hogy az MSZP ragaszkodik a szovjetekkel kapcsolatos múlthoz, de azt nem, hogy egy jobboldali testület miért nem lépett már korábban ebben az ügyben, ill. azt sem, hogy miért kellett erről egy órát vitatkozni az ülésen, mint ahogy azt sem, hogy a betelepítési kvótáról miért kell települési szinten szavazni.

– A kormány lépje meg, amit meg kell lépni, nem kell erről aláírásokat gyűjteni, kormányzati pozícióban van, hatalma van, meg kell lépni bizonyos dolgokat, lépje is meg. Ebben a Jobbik országos szinten is támogatta a kormányt, én helyi szinten is megszavaztam természetesen.

A földárverésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy nagyon sokszor kormányközeli vállalkozók kerülnek helyzetbe országos és helyi szinten is. Problémásnak tartja, hogy külföldiek is szerezhettek földet. Nem érti, hogy miért kellett eladni az állami földeket, miért nem volt jó a bérleti viszony, ami a későbbiekben átalakítható lett volna. Gyakorlatilag a fiatal kezdő mezőgazdasági vállalkozók előtt bezár minden kaput.

– Annyi lehetősége lesz, hogy ő is elvándorol az országból, mint a kortársainak jórésze és itt meg megmarad egy mutyiország, urambátyámország. Számomra elfogadhatatlan, hogy ide jutottunk, mindenféle ígéretekkel szemben ez valósul meg – zárta sajtótájékoztatóját a jobbikos képviselő.

Vélemény, hozzászólás?

Kecskemétiek meséje Szarvason Rossini zenéjére

Méhnyakrák: Tudjunk róla, tegyünk ellene