in ,

Méhnyakrák: Tudjunk róla, tegyünk ellene

Minden nap legalább egy nő hal meg méhnyakrákban, és valamennyi felesleges halál – ez a sokkoló adat visszhangzott még minden bizonnyal sokáig a résztvevők fejében a január 30-i rendezvényt követően. A betegség elburjánzása ugyanis megelőzhető, de idejében felismerve mindenképp gyógyítható. Ehhez azonban sürgős szemléletváltozásra lenne szükség, vagyis az érintett – 30-60 éves – korosztálynak évente egyszer át kellene esnie egy szűrővizsgálaton.

– Gyakran kevés információval rendelkezünk – magyarázza az elkeserítő statisztika okát Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke. De ehhez hozzátartozik a „velem nem történhet meg” elmélet, és a „minek foglalkozzam a dologgal, amikor nem érint” gondolkodásmód. A rohanó világban egy pillanatra sem állunk meg, hogy magunkra figyeljünk, ill. hogy észrevegyünk egy olyan lehetőset, amivel egy betegség megelőzhető lenne.

A szervezet már két és fél éve a tendencia megváltoztatásáért küzd. Programokat szerveznek, kiadványokat terjesztenek, és rendszeresen felkeresik az intézményeket. Legfőbb hitvallásuk, hogy harc helyett a béke, a hála és a szeretet erejével kell fordulni a betegség felé. A nehéz és bizonytalansággal teli úton pedig senki sincs egyedül, mert az alapítvány révén eljuthatnak sorstársaikhoz és azokhoz a szakemberekhez, akik a később segítenek a rehabilitációban, az életminőség javításában és a mukaerőpiaci reintegrációban.

A rendezvény – a tavalyihoz hasonlóan – gyöngyfűzéssel kezdődött. Az elkészült ékszereket a közeljövőben a betegségben szenvedő nőkhöz juttatják el, jelképezve ezzel a város támogató szándékát. Ezt követően szakmai konzultációra hívták az érdeklődőket, szülész-nőgyógyász, háziorvos, Spirituális Választerápia tanácsadó, reflexológus, az alapítvány képviselői, illetve egészségfejlesztő mentálhigiénikus bevonásával.

De minden szónál többet mondott az a néhány perc, amikor Évire emlékeztek. A szarvasi lány tavaly még részt vett édesanyjával a rendezvényen, idén pedig csupán két gyertya érzékeltette a jelenlétét. Augusztusban ugyanis alulmaradt a betegséggel szemben, de az utolsó napokban is még erőt és hitet adott tanácsaival az őt megkeresőknek. Emlékére és egyben figyelmeztető jelként egy dal járta át a Cervinus Teátrum emeleti termének könnyeket morzsoló sorait.

– A diagnózist követően van a betegségnek egy ciklusa. Először nem akarjuk elhinni, hogy ez velünk történt meg. Ezt követi a bezárkózás. Ebben sok minden keveredik: bizonytalanság tudatlanság és szégyenérzet. Majd végül, ha az első egy év tünetmentesen telik el, hajlandóak vagyunk megnyílni. Persze nem mindenki. Én úgy éreztem, hogyha azzal, hogy elmesélem a történetem, legalább egy nőt is megmenthetek, akkor már ez nem volt hiába – árulja el Bartus Beatrix, aki néhány éve maga is szembesült a kórral, de ma már az alapítvány nagyköveteként hívja fel a figyelmet a prevenció jelentőségére.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre idén 10. alkalommal került sor, hazánk harmadjára csatlakozott. Ebben az évben 70 település gondolta úgy, hogy kiveszi a részét a programból. A nők felé kiáltott üzenet azonban úgy tűnik, később sem halkul el. Szarvas egyike lesz ugyanis annak az öt Mályvavirág Pontnak, amely egész évben segíti az információhoz jutást és a rehabilitációt.

Vélemény, hozzászólás?

Gajdos Attila

Gajdos értékelt: egészségügy, utak, földárverések, mutyiország

Csillagásztávcsövekkel gazdagodott a szarvasi könyvtár