in , ,

Amikor a sárkányok egymásnak feszülnek

Rendhagyó versenynek lehettek a szemtanúi azok, akik szombaton vették a bátorságot, és elmentek a sárkányok csatájára a Szent Klára Gyógyfürdőbe, ahol a Körös Dragon Sárkányhajós és Szabadidős Sport Egyesület szervezésében Békés megyében először rendeztek sárkányhajó-versenyt, ami egyből az I. Medencés Sárkányhajó Bajnokság néven vonult be a szarvasi és a megyei sporttörténelembe.

A verseny úgy zajlott, hogy egy szabvány hajó két felébe egymással szembe beült egy-egy hatfős csapat, majd a versenybíró jelzésére elkezdtek evezni. A kiírás szerint vagy 2,5 méterrel kellett eltolni az ellenfelet, vagy egy perc letelte után a versenybíró azt a csapatot hirdette ki győztesnek, amelyik közelebb jutott a képzeletbeli felezőhöz. Ezt nem mindig volt egyértelmű eldönteni, mert sok esetben a hajó elfordult a középpontja körül, de a versenybíró döntését mindig elfogadták a csapatok.

Egyből 47 csapat nevezett az első versenyre. A profi kategóriába jelentkeztek a legtöbben. Ide jöttek a legmesszebbről is, Vácról, Gödről, Budapestről, Kecskemétről és Szegedről, de eljöttek a környékbeli egyesületek is. Az általános és a középiskolák számára is írtak ki versenyt. Mind a négy általános iskola, a Benka, a Szlovák, a Fő téri és a Gyakorló is állított ki csapatot. A középiskolák közül a Vajda érkezett 2 gárdával.

A házigazdák a körösdragonosok ahová csak tudtak, beneveztek, de voltak off-topic indulók is, mint pl. az egyik szarvasi edzőterem, a PRO GYM izomembereiből összeállt legénység, vagy a Muslincák csapata. A profi kategóriában voltak a leghosszabb futamok. Nem egyszer előfordult, hogy az egész egyperces futamot kihasználták a továbbjutás, vagy a győzelem eldöntésre. Négy kategóriában érkezett annyi nevezés, hogy döntőt lehessen rendezni, a többiben a csoportmérkőzések végeredménye adta a végső sorrendet.

Arra a kérdésünkre, van-e szerepe a felkészülésben is egy ilyen versenynek, Szitó Szabolcs válaszolt.

– Itt a felkészültség teljesen mást igényel mint egy nyíltvízi versenyen. Itt az egy perc időtartam alatt nagyon fontos az erőnléti felkészültség, az evezősők súlya, ill. a súlyukhoz az erő amit le tudnak közölni a vízre az evezőkön keresztül. A medencés versenyek a téli alapozó felkészülés monotóniájának nagyon jó megtörései. Sok hibára rámutat. A rajtgyakorlatokra hasonlít legjobban ez az evezés, ezért a abban lehet nagyot lépni előre ezzel a versennyel – mondta a nap egyik főrendezője.

A futamok után, már versenyen kívül még jutott egy kis idő és erő a mókázásra is. Egymásnak feszült két szarvasi ragadozócsapat, PRO GYM farkasai a hozzájuk képest gizdákból álló sárkányoknak. A profik jobban kezdtek. A farkasok küzdöttek mint malac a jégen, de centiről centire csúsztak hátra, egészen addig, amíg a 300 kilónyi színtiszta izomtömeg meg nem kapta az utolsó adrenalinlöketet és magára nem talált. Elkezdték visszatolni a sárkányokat, de a sípszó is az izomemberek térfelén érte a csapatokat, így a körösdragonosok nyertek.

Az utolsó futamoknál az egyik szarvasi ifjonc csapatot, a nyolcadikos benkásokat hívta ki a gödi profik két tagja, de a sok lúd disznót győzött. Az iskolások eltolták a vendégeket. A következő futamban a szlovákosok feszültek az előző menetből tanuló, immár négyfős gödi vegyesválogatottnak. Nem lehetett előre megjósolni, mi lesz a végkimenetele a próbának, de úgy néz ki, hogy több lapáton hatékonyabban lehet a vízzel szót érteni, ismét nyertek a fiatalok.

A támogatók segítségével minden résztvevőt meg tudtak ajándékozni egy-egy, a pólóval, amin a verseny logója állt. A dobogósok éremben, a győztesek kupadíjazásban részesültek. A szarvasi dragonosok közül három egység állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Vélemény, hozzászólás?

Huszárik Nelli, Mravik Gabriella, Patkó Lajos és Petrás Márta

Országos döntőbe jutottak a szarvasi sakkozók

Dr. Karikó Sándor

Kedvenc pénzköltési formája az utazás