in ,

Kedvenc pénzköltési formája az utazás

Dr. Karikó Sándor
Dr. Karikó Sándor

Dr. Karikó Sándor főiskolai tanár, filozófia professzor, a Szegedi Tudományegyetemen, azon belül is a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon tanít immár 44 éve. Filozófiaprofesszorként nagy tisztelője annak a Francis Baconnak, akitől a “tudás hatalom” mondás származik.
Nem először jött el Szarvasra. Egy éve Fabóné Lászlóné Ágota hívta meg őt, hogy tartson előadást a külföldi élményeiről. Akkor olyan jól sikerült, hogy visszahívták. Most a dr. Karikó Sándor által felkínált öt téma közül a Baszkföldet bemutatót választották a könyvtár munkatársai, ami illeszkedik az “Úton’ című sorozatukba.

– Az utazás az egyik kedvenc pénzköltési formám. Megyek különböző helyekre, szívom magamba a különböző élményeket. Ez egy nagyon jó dolog, és a legszebb pénzköltési forma, de miután tanár vagyok, nekem az is jó, ha beszámolok róla – árulta el az előadás előtt dr. Karikó Sándor.

Járt már Amerikában, Brazíliában, Argentínában, Uruguayban, Indonéziában, Bali-szigetén, Thaiföldön, Szingapúrban. Az európai útjait felsorolni is nehéz lenne.

– Ez nem azt jelenti, hogy Magyarország rejtett szépségeit nem ismerném, vagy nem becsülném – jelentette ki. Családjával rendszeresen fedezi fel az ország legszebb tájait.

Baszkföldön tavaly járt, de nem az volt az utolsó útja. Azóta volt Írországban, amiről a könyvtári előadást megelőzően a székelyeseknek számolt be képben és szóban.

Baszkföldre úgy jutott el, hogy meghívták a bilbaoi egyetemre, egy nemzetközi konferenciára, hogy adja elő a háborúról szóló érdekes koncepcióját.

– Baszkföld csodálatos. Sajátossága, hogy két ország osztozik rajta. Bár nem nagy területileg, egy magyarországi megye, mondjuk, viszont Spanyolország és Franciaország osztozik rajta. Három nagyvárosa van. Úgy tudjuk, hogy a hivatalos legnagyobb városa a központja, Bilbao, ahol ez a nagy konferencia is volt, de azt már kevesebben tudják, hogy a politikai fővárosa, nem a legnépesebb és legnagyobb, 300 ezer lakosú Bilbao, hanem van egy kisebb, 170 ezres város, amit úgy hívnak, hogy Vitoria. Hivatalosan, politikailag ez Baszkföld fővárosa – helyezte el kérdésünkre térben előadásának témáját dr. Karikó Sándor.

Nem zárkózik el az elől sem, hogy tudományos témáiból adjon elő. Talán legközelebb pont a háborúról szóló érdekes koncepcióját hallgathatjuk meg a Városi Könyvtárban!

Vélemény, hozzászólás?

Amikor a sárkányok egymásnak feszülnek

Szavaz a baráti kör elnöksége

Döntöttek a szarvasi Oscar díjazottjairól