in ,

A csabai és a gyulai kolbásznak híre van, a Szarvas környékinek meg a csabacsűdinek íze

Ízesítik a kolbászt a barátok Csabacsűdön
Ízesítik a kolbászt a barátok Csabacsűdön

Immár hatodik alkalommal vág a Csabacsűdi Hagyományőrző Baráti Kör disznót. Ahogy tavaly, az idén is Varga László portáján került sor a a barátok számára vidám, a sertés szemszögéből már kevésbé örömteli eseményre.

– Nagysúlyú disznóról van mindig szó. Hol mangalicát, vagy ahogy most is, sima fehér sertést vágunk – mondta Czesznak János, a baráti kör hirtelenjében kinevezett szóvivője szombat délelőtt, amikor az áldozatra már csak a részei utaltak. – Feldolgozzuk a teljes sertést, tehát lesz belőle hurka, kolbász és disznótoros is. Tesszük ezt azért, hogy bármilyen baráti köri rendezvényre legyen alapanyag, vagy amikor megyünk valahova, ezeket szoktuk alapként felhasználni.

Általában egy disznót vágnak, de a mangalica mellé általában áldozatul szokott esni egy fehér is.

– Köztudott, hogy a mangalicának kevés kolbásza van, és az magában júniusra leolvadt, leavasodott. Régen a parasztemberek nem tudták annál tovább eltartani a kolbászt. A mangalica bármilyen jóíző, de zsíros és megavasodik. Gyakorlatilag emiatt kell másmilyen sertést is vágni mellé.

A sertés most is 200 kiló feletti volt, tudtuk meg Czesznak Jánostól. 10 órára már a kolbásznak és a töltött káposztának szánt 60 kiló hús is le volt darálva, az asszonyok mosták a belet, a férfiak a csontot vágta össze, vagy éppen sörrel a kezükben őrizték a hagyományt.

– A csapatban mindenki dolgozik, mindenki ízesít, mindenki a javát, amit tud a lehető legjobbat hozzá teszi. Az köztudott, hogy a csabai és a gyulai kolbásznak híre van, a Szarvas környékinek meg a csabacsűdinek íze – jelentette ki nem alaptalan önbizalommal a baráti kör szóvivője, hiszen többször nyertek már szarvasiak a békéscsabai kolbászfeszten, vagy a csabacsűdiek is számtalanszor hozták már el a különböző gasztronómiai versenyekről az első díjat.

Külön említésre méltó a 2014-es gyomaendrődi halászléfőző versenyen való szereplésük, ami valószínűleg be fog vonulni Csabacsűd újkori történelemkönyvébe is, hiszen minden kategóriában taroltak, pedig komolyabb horgászvíz sincs Csabacsűd közigazgatási területén. Csanádapácán kakaspörköltfőző versenyen nyert Sovány Pál amit a következő évben megvédett, Békésszentandrásról is hoztak mér aranyat a Vitaminnapról, vagy Ezüstszőlőből az Aratónapról.

A szombati vágás eredményét a Kukoricanapon is felhasználják majd vendéglátásra, de a tavalyi volt pálinkaminősítés sikere után megfordult a fejükben, hogy az idén vagy jövőre megversenyeztetik a szárazkolbászokat is.

Vélemény, hozzászólás?

Sakk: Petrás Márta bejutott az országos diákolimpiai döntőbe

A drámai első mérkőzés meghatározta a U9-eseink eredményét