in , ,

Felébredt téli álmából a Körösvölgyi Látogatóközpont

Kihasználva az első igazán tavaszias hétvégét, sokan engedtek a természet csábításának. A Körösvölgyi Látogatóközpont több hónapos szünet után március 12-én nyitotta meg újra a kapuit, egy látványetetéssel egybekötött sétára várva a régi és új látogatókat. A kirándulás alkalmából mintegy 50 állatfaj csaknem 100 egyedét figyelhették meg az érdeklődők.

– A hat éves unokánknak szerettünk volna a kedvében járni, de mi is nagy örömmel jöttünk – újságolja Demeter László, aki ezúttal családi körben fedezte fel a park szépségeit. Legalább évente kétszer, háromszor el szoktunk jönni, mert mindig más arcát mutatja az Anna-liget.

Hozzá hasonlóan a legtöbben már sokadjára mondtak igent el az állatok és növények hívására, de néhány új vendég is útra kelt a kanyargós ösvényeken. A gyerekek a séta során izgatottan fedezték fel a megújuló természet szépségeit, de egy-egy mászókának használható fatörzsre is elszántan csimpaszkodtak fel.

– Nagyon nehezen vártuk már a tavasz érkezését. Örömmel hallottuk a hírt, hogy végre nyit az állatpark, és úgy gondoltuk, ez remek lehetőség arra, hogy kimozduljunk a négy fal közül – mondja egy kétgyermekes anyuka, miközben tekintetével örökmozgó csemetéit figyeli.

Körömi Krisztina, a látogatóközpont vezetője minden állatnál hasznos információval látta el az érdeklődőket. A komótos séta során a csapat a hollón, a mosómedvén, a rókán, a foglyon és a vizek élővilágán keresztül eljutott a park legnagyobb attrakciójáig, az európai bölényekig, ahol a répa és az alma is előkerült a kosárból.

– Legutóbb decemberben járunk is, akkor mély nyomott hagyott a két éves kisfiamban a bölény etetése. Almát dobott be nekik, amit az állatok örömmel fogadtak. Azóta is, ha képen bölényt látunk, vagy az állatról beszélünk, mindig hozzáteszi, hogy „a”, amit tudjuk, hogy almát jelent – árulja el egy fiatal anyuka, aki a kis Vencellel most is a csoportot megelőzve érkezett meg a szigorúan védett állatok lakóhelye elé.

A túra vezetőjétől azt is megtudtunk, hogy a tavaly született kis bikaborjút néhány napja az Őrségi Nemzeti Parkba szállították, ahol egy új tehénhárem fogadja. Erre azért volt szükség, mert hamarosan ivaréretté válik, a faj megmentése érdekében pedig szükség van a géncserére. De ezen kívül több változás is történt az állatpark területén. Bütykös hattyú és gatyás ölyv gazdagítják a látványosságok körét, ill. egy másik szegletben fotóslest alakítottak ki az énekes madarak megfigyelésére.

A Körösvölgyi látogatóközpont a hosszú hétvégét követően már az ünnepekre hangolódik. Április 27-én és 28-án tojáskereséssel és állatsimogatóval egybekötött családi kikacsolódásra várják a természetbarátokat.

Vélemény, hozzászólás?

Kubiszyn Viktor előadása

„Oroszrulett” – drogprevenciós turné a Vajdában

A magyarságért szólt a dal a történelmi Magyarország közepén