in ,

Kossuth-díjjal ismerték el Komlósi Ildikó művészetét

Komlósi Ildikó
Komlósi Ildikó

Harminchárom éves pályafutásom koronája ez a díj – mondta az MTI-nek Komlósi Ildikó operaénekes abból az alkalomból, hogy a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal ismerték el művészetét.

A Magyar Állami Operaház magánénekese páratlanul népszerű és nemzetközileg is rendkívül sikeres, az operaéletet számtalan lenyűgöző alakításával gazdagító, amellett kivételesen színes koncertrepertoárt is magába foglaló, ragyogó énekművészete elismeréseként kapta az elismerést.

“Köszönöm mindenkinek, aki erre a hatalmas kitüntetésre méltónak tartott és jelölt. Köszönök minden támogatást a férjemnek, a fiamnak, a testvéreimnek, a sógornőmnek, az édesanyámnak, a tanáraimnak, a barátoknak és Békésszentandrásnak, ahol születtem. Természetesen a kollégákat is meg kell említeni, mert nagyon sokat jelentenek: csapatként dolgozunk egy fontos ügyért, azért, hogy a közönség valamit kapjon, vigye magával és emlékezzen rá” – fogalmazott Komlósi Ildikó.

Mint felidézte, egy meghatározó élmény hatására döntött az operaénekesi pálya mellett. “Berdál Valériát, a Szegedi Nemzeti Színház művésznőjét hallottam énekelni Mimiként. Végigsírtam az elejétől a végéig, annyira megfogott, és akkor azt mondtam magamnak, én semmi mást az életemben nem szeretnék csinálni, csak operaénekessé válni”.

A kérdésre, hogy melyik három szerep áll legközelebb a szívéhez, A kékszakállú herceg várának Juditját, az Aida Amnerisét és a Carmen címszerepét nevezte meg. Ezek közül is kiemelte Judit szerepét, amely – mint mondta – speciális helyet foglal el pályáján. “Örülök, hogy ezzel a magyar kultúrát képviselem mindenütt a világban. Ez nagyon felemelő érzés” – emelte ki.

Kitért arra is, hogy bár A kékszakállú herceg várának már több mint húsz fajta rendezésében lépett fel, az opera koncertszerű előadását szereti a legjobban.

Komlósi Ildikó a világ legjelentősebb operaszínpadainak vendége, énekel a milánói Scalában, a veronai Arénában, de fellép Berlinben, Londonban, Bostonban, Nápolyban és Párizsban is.

“Nagy öröm volt számomra, hogy Ókovács Szilvesztertől, a Magyar Állami Operaház főigazgatójától erre az évadra megkaptam a kamaraénekesnő címet, melynek köszönhetően sok előadáson lépek fel az évadban, így többet lehetek a magyar közönségemmel” – emelte ki Komlósi Ildikó.

Mint mondta, készülnek A trubadúr március 18-i premierjére az Erkel Színházban, ahol Azucenát fogja alakítani és újra jön Az árnyék nélküli asszony is Szikora János rendezésében.

Mint fogalmazott, teljesnek érzi a karrierjét. “Hogy mire vágyom? Arra, hogy amíg ezt csinálom, amíg énekelek, amíg kilépek a színpadra, addig tudjak olyat adni, amivel boldoggá teszem az embereket” – fogalmazott az operaénekesnő.

KOMLÓSI ILDIKÓ operaénekesnő, a Magyar Állami Operaház magánénekese 1959. március 22-én született Békésszentandráson. Diplomáját 1984-ben szerezte a Zeneakadémián Ónodi Mária növendékeként, majd 1985-ben Londonban a Guildhall Schoolban, 1987-ben és 1988-ban a milánói Scalában folytatta tanulmányait. Nemzetközi karrierje 1986-ban indult, amikor megnyerte a Pavarotti-énekversenyt és Verdi Requiemjében debütált Luciano Pavarotti mellett, Lorin Maazel vezényletével. 1984 óta az Operaház magánénekese.

Pályája lírai mezzóként indult, megkapta az operairodalom legszebb mezzoszoprán főszerepeit, de hamarosan a romantikus francia operák, illetve Verdi műveinek főszerepeit énekelte. Repertoárja rendkívül széles, Mozart, Donizetti, Bizet, Csajkovszkij, Verdi, Richard Strauss és Mascagni operáinak hiteles tolmácsolója. Olasz férjével és kisfiával évekig Rómában élt, nem szerződött le egyetlen társulathoz sem, hanem a New York-i Metropolitan, a bécsi Staatsoper, a milánói Scala, a veronai Aréna, a drezdai Semperoper és a londoni Covent Garden visszatérő vendégeként lépett a közönség elé. A Scalában Verdi Aidájában, amelyet Franco Zeffirelli állított színpadra, Amneris szerepét játszotta. A kékszakállú herceg vára című Bartók-opera Juditjának egyik legavatottabb tolmácsolójaként tartják számon. Felvételei a Decca és a BMG gondozásában jelentek meg, 2006-ban megkapta a veronai Aréna alapítványának nemzetközi operadíját. A Szegedi Szabadtéri Játékok visszatérő vendége. 1990-ben Melis György-díjjal tüntették ki. 2014-ben a Magyar Érdemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetést kapta.

Budapest, 2016. március 15., kedd (MTI)
Kultúra-zene-opera-díjak-március15
Március 15. – Kossuth-díj – Komlósi Ildikó operaénekes

Vélemény, hozzászólás?

Egészségnap: Útmutató az életmódváltozáshoz

1848-ra emlékeztek Szarvason