Connect with us

Csabacsűd

Egy nemzet csak közös célok mentén, együtt gondolkodva lehet sikeres

Molnár József polgármester és Kerek Mihály
Molnár József polgármester és Kerek Mihály

Nemzeti színű kokárdákkal a kabátjukon, esernyővel a fejük felett gyülekeztek a csabacsűdiek március 15-én, a kora délutáni órákban. A szomorkás időjárás ellenére sokan tették tiszteletüket a forradalom és szabadságharc hősei előtt.

– 1848. március 15-e előbb volt piros betűs ünnep az emberek szívében, mint a naptárban – kezdte ünnepi gondolatait Molnár József polgármester. Ünnepeink között kitüntető szerepét azóta is megőrizte. Ezen a napon a hazafias érzelmek, a hazaszeretet, a hazafiság megvallása szép és helyénvaló cselekedet. Ez a nap a forradalom tiszta, ifjú lendülete, ez a tavaszi szabadságünnep sok-sok nemzedék nevelője volt, és reményeink szerint az is marad.

Megemlékezett többek között báró Eötvös Józsefről, Trefort Ágostonról, Rosti Pálról, Boczkó Dánielről, akik birtokaik révén kötődtek a településhez, és tevékeny részesei voltak az 1848-49-es eseményeknek.

– 1848-49 tanúsága számunkra, hogy egy nemzet csak közös célok mentén, együtt gondolkodva lehet sikeres és eredményes – nyomatékosította, kívánva mindenkinek türelmet és jóakaratot az előttük álló feladatok megvalósításához.

A Cervinus Teátrum művészei közül Szemerédi Bernadett és Nádházy Péter ünnepi műsorral teremtették meg az emlékezés hangulatát. Válogatott verseken és dalokon keresztül utaltak a nemzettudatra, Szendrey Júlia és Petőfi Sándor felidézett párbeszédeiből pedig kiderült, a forradalom hősének és szerelmének milyen megpróbáltatásokat kellett elszenvedniük a történelem viharos századaiban.

Az ünnepség zárásaként a település vezetése, a pártok, intézmények és civil szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai egy díszlövéssel fejezték ki soha nem múló nagyrabecsülésüket a szabadságharc mártírjai előtt.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Csabacsűd főutcája április 1-én (Fotó: Babák Zoltán) Csabacsűd főutcája április 1-én (Fotó: Babák Zoltán)

Virtuális turista: Vérszilvavirágzás Csabacsűdön

Virtuális turista

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Gilanné Radványi Rózsa: Célunk, hogy minél többen maradjanak otthon

Csabacsűd

Molnár József, Csabacsűd polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió) Molnár József, Csabacsűd polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)

Megértést, összefogást, önfegyelmet kér mindenkitől Molnár József

Csabacsűd

Dankó Béla, Gazsó Péter és Molnár József (Fotó: Babák Zoltán) Dankó Béla, Gazsó Péter és Molnár József (Fotó: Babák Zoltán)

Átadták a csabacsűdi futballpálya felújított öltözőjét.

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2016. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect