in , ,

Székelyes sítábor a Bihar-hegységben

Iskolánk sportköre 3. alkalommal szervezte meg a már hagyományosnak mondható sítáborát. Március 4-én reggel 7 órakor indultunk el úti célunk felé a romániai Aranyosra.

Aranyos, a magyar sízők körében is népszerű, mert viszonylag hóbiztos a pályarendszere. A magyar-román határtól kb. 130 km-re található. Több néven is említik a síterepet, sok helyen Aranyos (román nevén: Arieseni), néhol pedig Vartop (magyar nevén: Vértop) névvel szerepel.

Többen közülünk már tavaly is voltunk a sítáborban, de voltak a résztvevők közül akik most ismerkedtek meg ezzel a csodálatos sportággal. A rossz előjelek ellenére érkezésünkkor kiderült, hogy havas pályák várnak ránk. A szállás elfoglalása után rögtön indultunk is a közelben lévő síterepre.

A kezdő síelőknek az első nagy kihívás a bakancs felvétele, és a síléc felcsatolása volt, ami nem mindenkinek sikerült elsőre. Amikor már mindenkinek a lábán volt minden felszerelés, hozzákezdtünk a gyakorláshoz. Többen kipróbálták az álló helyzetben való elesést, néhány embernek viszont több méter csúszás is sikerült elsőre. A kitartó gyakorlásnak köszönhetően az első nap végére minden diáknak sikerült a pálya lankásabb részén lecsúszni. Akik már nem első alkalommal voltak, azok felügyelettel felvonóztak és tökéletesítették sítudásukat.

Hagyománynak megfelelően a vacsorákat és reggeliket közösen készítettük el. Mindenki kivette részét a gulyásleves és csirkepörkölt főzéséből és a lángos sütéséből.

Az utolsó napon Zengőkőre, egy új sípályára mentünk, ami 200 méterre van a Nagy, illetve Kis sípályától. A pálya jelenleg 1880 m hosszú, két ereszkedő ággal és egy ülőlifttel van ellátva, amely óránként 1400 személy szállítására is képes. Az ülőlifttel történő felmenetel során gyönyörködhettünk a panorámában. Innen belátható az egész Bihar-hegység. Miután mindenki kiszállt, vagy kiesett a felvonóból elindultunk a lejtő alja felé. A feladat nem volt egyszerű, a jeges részek nagy kihívást jelentettek, de büszkén mondhatjuk, hogy mindenki sikeresen leért a pálya aljára. Sajnos ezzel az utolsó csúszásunkkal a síelésünk végére értünk, és a bepakolás után elindultunk haza.

Este 7 órára elfáradva, de élményekkel gazdagodva értünk Szarvasra, és úgy váltunk el egymástól, hogy jövőre megint jó lenne néhány ilyen kellemes napot eltölteni.

Köszönjük tanárainknak, Rohonyné Urbancsok Zsuzsa tanárnőnek, Kereszturszky János és Frcska Zoltán tanár uraknak, hogy megszervezték a tábort, megtanítottak síelni, megkedveltették velünk ezt a sportágat.

Forgó Dávid 11.C osztályos tanuló

Kemény és küzdelmes hétvége áll a szarvasi birkózók mögött

Töretlen népszerűségnek örvend a tavaszi röplabdatorna