in , ,

Töretlen népszerűségnek örvend a tavaszi röplabdatorna

Röplabda volt, van, és lesz – legalábbis erre lehet következtetni a „Március 15 kupa” röplabda torna megszervezéséből, amelynek kezdeti dátumára már maguk a szervezők is csak nehezen tudnak visszaemlékezni. Annyi bizonyos, hogy eleinte a Szlovák és a Fő téri Általános Iskola tornatermei biztosították a helyszínét a sportversenynek, de időközben annyira kinőtte magát, hogy a Petőfi utcai sportcsarnok mellett ma már a főiskola egyik tornatermét is igénybe kell venni.

A játék maga csupán nemek szerint lett elkülönítve, a korosztályokat nem határozták meg. Az indulás feltétele mindössze az volt, hogy a csapat egyébként ne induljon a Nemzeti Bajnokság első osztályában, ill. az NBI junior vagy az NBII bajnokságon.

– A torna nemzetközivé nőtte ki magát. Temesvárról és Aradról évek óta vannak nevezőink, az előbbiről most egy férfi és egy női, míg az utóbbiról három férfi és egy női csapattal vannak jelen. Ezen kívül Székesfehérvárról is régóta ellátogatnak hozzánk, de a pályára lépő csapatok sorát gazdagítja Békéscsaba, Kecskemét, Izsák és Szentes városa is – tájékoztat Zsapka János főszervező.

A csarnokban délelőtt 9 órától szinte szünet nélkül pattogott a labda. Az idei kupán összesen 26 csapat több mint 200 versenyzője mérettette meg magát, köztük a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület (BRSE) négy csapata is.

– A főszervezőkhöz elég régi sportbarátság fűz, ill. a megye egyik vezető sportegyesületeként pedig arra is odafigyelünk, hogy több amatőr rendezvényen is feltűnjünk. Ez a torna a gyermek és a serdülő csapatainknak egy nagyon jó felkészülés, hiszen itt játszanak felnőtt csapatok ellen, kipróbálhatják a magasabb hálót is. Összességében egy színvonalas torna, amennyiben jövőre is megrendezik, biztos jövünk – mondja Nagy Attila, a BRSE utánpótlás szakmai igazgatója.

Zsapka János, a Szarvasi Röplabdások Baráti Köre Sport Egyesület vezetője úgy tapasztalja, a sportág helyi szinten is egyre népszerűbb. Jó példa erre a Kacsató mellett kialakított szabadtéri strandröplabda pálya, amely egész nyáron vonzza a fiatalokat. A probléma csak az, hogy ezt a korosztályt nehezen tudják az egyesületi keretek közé is beintegrálni. Utánpótlásról azonban szerencsére a Benka Gyula Általános Iskola és a gimnázium is gondoskodik, így összességében nem lehet panaszra okuk.

– Két könnyű és egy nehéz mérkőzésen vagyunk túl – mondta az ebédhez készülődve az egyetlen szarvasi csapat tagja, ami lefordítva annyit tesz, két győzelmen és egy vereségen voltak túl. Feltehetően pedig a folytatásban is hasonló arányokra számítottak, mivel óvatos becslés alapján az első négy helyezés valamelyikére sorolták magukat. Végül az ötödik helyen zárták a tornát a szarvasi férfiak.

Vélemény, hozzászólás?

Székelyes sítábor a Bihar-hegységben

Földesi Zoltán, Tóbiás József és Varga Zoltán

Tóbiás: Létválság van ma Magyarországon