in , ,

Tóbiás: Létválság van ma Magyarországon

Földesi Zoltán, Tóbiás József és Varga Zoltán
Földesi Zoltán, Tóbiás József és Varga Zoltán

Földesi Zoltán meghívására Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke tartott lakossági fórumot a szocialisták fellegvárában, a Vasipari ebédlőjében csütörtökön. A helyi szocialisták elnökének vendége volt még Varga Zoltán, az MSZP megyei elnöke, a legutolsó szocialista kormány önkormányzati minisztere is.

A lakossági előtt a sajtó képviselőivel találkozott a három szocialista elnök. Földesi Zoltán egyből kiosztott egy szóbeli Táncsics-díjat a szarvasi médiának, mert mint mondta, Szarvas tradicionálisan jobboldali város, de itt akadálytalanul és hitelesen jutnak el a pártok információi a lakossághoz.

– Ami ebben az országban zajlik, arról beszélnünk kell helyben is – utalt a közelmúlt eseményeire, a tanárok kontra kormány helyzetre, az egészségügyre, majd megkérte vendégét, Tóbiás Józsefet, hogy tolmácsolja a szocialisták véleményét ezekről az ügyekről.

– Jelenleg a kiváltságosok uralkodnak ebben az országban. Olyan kiváltságosok, akikre törvényeket lehet szabni, akik utána kedvezményezettjei lesznek valamilyen gazdasági vagy pedig jogkörnek – kezdte az MSZP elnöke. – Egyszóval vannak emberek ebben az országban, akiknek mindent szabad és minden jár, és vannak nagyon sokan ebben az országban, milliók, akiknek semmit nem szabad, semmi nem jut.

“Létválság van ma Magyarországon”, jelentette ki, amit 2010-hez képest az oktatás három szintjén tanulókra fordított pénzek csökkenésére vonatkozó adataival. Eszerint az alapfokú oktatásban 190 ezer, a középfokú oktatásban 197 ezer, a felsőfokú oktatásban 212 ezer forinttal költ kevesebbet az állam mint hat éve. Az oktatást decentralizálnák annyira, hogy a helyi közösségekre tartozó kérdésekben helyben döntsenek.

Az egészségügyet a kivont pénzek miatt ellátásképtelenség, pályaelhagyás és orvoselvándorlás jellemzi.

– Ma 10 kórháznyi orvos hiányzik az egészségügyből és több mint húszezer szakápoló hagyta el a pályát az elmúlt években – mondta. – Ma nem biztonságos egy állampolgár számára, hogy bárhol, bármikor megkaphatja a szükséges orvosi ellátást, és ez nem az orvosok segítő szándékán, szakmai felkészültségén, hanem az eszközhiányon, és úgymond a szolgáltatásnak a romlásán, nevezetesen hogy kevés a szakápoló tudja segíteni az orvosok munkáját.

A szociális területen főleg a vidék sínylette meg az utóbbi éveket, de a 2016. január 1-i változás – az ide vonatkozó feladatok járási szintre emelésével – végképp láthatatlanná tette azt, hogy hol van szükség valóban segítségre.

Kitért a népszavazási kezdeményezések körül kitört állóháborúra. A miniszterelnök kezdeményezése okafogyottá vált, jelentette ki, de a vasárnapi nyitva tartásról szóló kérdésről nem mondanak le.

2018-ban másképp kell majd feltenni a kérdést, mert a mérsékelt konzervatív érzelmű emberek többsége sem olyan országot akar, “ahol vannak kiváltságosok, vannak Andy Vajnák, vannak Habony Árpádok, vannak Garancsik”, ahol “az eddig elárverezett, eladásra került földek kétharmada maga a Fidesz politikusainak, vagy a holdudvarának a kezébe került”, fordult a 2018-as választásokon követendő stratégiára, ahol a szocialista pártnak sokkal nyitottabban, nem pártközi alapon kell majd keresnie az együttműködést.

– Az új irányt viszont közösen kell szabjuk. Az nem azt jelenti, hogy mi ennél az asztalnál, vagy valamilyen fórumon meg tudjuk mondani, hogy az itt élő emberek számára, vagy a 106 választókerületben Magyarországon élő emberek számára, hogy mi mit kínálunk. Többre van szükség. Közös erőfeszítésre van szükség, mert Magyarországot ki kell mozdítani a zsákutcából, meg kell fordítani, és mindazt, amit mi 1989 óta gondolunk és hiszünk, hogy egy európai, biztonságos, gyarapodó Magyarországot kell építsünk – vázolta az új irányt a párt elnöke.

Varga Zoltán csatlakozott Tóbiás József azon gondolatához, hogy “a pártnak nyitottnak kell mindenféle olyan gondolatra, ami szükséges, hogy 2018-ban itt váltás legyen”. El kell gondolkodniuk azon, amire Dombiratos esete hívta fel a figyelmüket, ahol az 500 választásra jogosult közül 400 elment szavazni, és a FIDESZ jelöltjével szemben, több mint 20 százalék különbséggel egy független polgármestert választottak meg. Az MSZP még jelöltet sem állított, mert azt gondolták, hogy “Simonka György a saját vehemenciájával úgyis letarol ott mindenkit”.

– Remélem, hogy nem egyedi példa ez a dombiratosi példa! – fejezte ki reményét a szocialisták megyei elnöke, és biztosította a párttársait, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy a Magyar Szocialista Párt ez irányba mozduljon. – Ez az egyetlen egy lehetőség, hogy 2018-ban itt ebből kormányváltás legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Töretlen népszerűségnek örvend a tavaszi röplabdatorna

Lázár: elégtételt kell kapniuk a keleti megyéknek