in , ,

Játékfejlesztési innováció a Gyakorlóóvodában

Pályázati felhívás keretében kezdte meg játékfejlesztő programját a GFF Szarvasi Gyakorlóóvodájának óvodapedagógus teamje: Szalbotné Kovács Mária szakvezető óvodapedagógus, fejlesztő pedagógus, Palyafári Fruzsina óvodapedagógus, fejlesztő pedagógus, Mihály Zoltánné szakvezető óvodapedagógus, etnográfus, Rétes Petra óvodapedagógus. A program megvalósításban dolgozó pedagógusok röviden így számoltak be a program során megvalósított programelemekről:

„Húsvéti tojás puzzle” – programfejlesztő: Szalbotné Kovács Mária-Palyafári Fruzsina/Szamóca csoport

„A tojás MDF lapból lett kivágva, majd puzzle-szerűen feldarabolva. A mérete 70 X 95 cm és 16 darabból illeszthető össze. Vastagsága 6 mm. Színezéséhez akrilfestéket használtunk. A felvitelnél ügyeltünk arra, hogy minimális vízzel hígítsuk, hiszen a préselt falap a nedvesség hatására deformálódhat.

A kirakó többcélúan felhasználható az óvodás korosztály számára. Összeillesztés közben fejlődik a gyermekek finommotoros képessége, szem-kéz koordinációja, rész-egész viszonyok érzékelése. A játékvariációkhoz készítettünk még egy, az eredetivel megegyező méretű és színezésű tojást kartonból, melyen a részek nincsenek szétvágva.

Ízelítőül néhány ötlet a játékokhoz:
– Kisebbeknél színazonosítás, megkülönböztetés, később a színek megnevezése.
– Állatfigurákat kinyomtatva, laminálva, táblagyurmával rögzítjük a kartonlap különböző színeire, majd kirakjuk rá a puzzle-t. A gyerekek a tojás színeivel azonos kis kártyákból húzhatnak, majd a megegyező színű kirakódarabot felemelve megnevezzük az állatot, majd utánozzuk hangját, mozgását, stb. Később memóriaként is használható.
– Nagyobbak fejlettségüktől függően 3 vagy több színkártyát húznak, megfigyelik az alaplapon azonos színen elhelyezett formákat, majd a puzzle kirakása után sorba rendezik színkártyáikat és aláillesztik a megfelelő formát. Ellenőrzés az egyes darabok felfordításával történik.
– Kincset rejtünk el valamelyik szín alatt. Szóbeli instrukciók alapján kell megtalálni: mi van alatta, fölötte, jobbra, balra.”

„Tojásfa” – programgazda: Mihály Zoltánné-Rétes Petra/Alma csoport

„A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorlóóvoda legkisebbjei, az Alma csoportos kisgyerekek nagy lelkesedéssel láttak neki a munkához. Kezdetben ráhangolódtunk a Húsvéti ünnepkörre, majd hozzáláttunk a mi kis tojásfánk elkészítéséhez.

Hungarocell tojásokkal dolgoztunk, amiket vegyes technikával díszítettünk ki. Többségüket temperával festettük meg, ecsettel, illetve ujjfestéssel. Kiscsoportos gyerekeinkhez ez állt a legközelebb, hiszen a tojások festése közben remekül szórakoztunk. A tojások között található még krepp-papírral díszített tojás is, ami nagy odafigyelést igényelt a gyerekektől. Először apró bogyókat gyűrtünk a papírból mindenféle színből, majd ragasztópisztollyal – felnőtt felügyelettel – egyesével felragasztottuk a tojásokra. Nagy érdeklődéssel várták a végeredményt, mert ez a technika teljes újdonságnak bizonyult a kicsik számára.

Mozaik tojást is készítettünk, amihez színes papírt alkalmaztunk. Felvágtuk különböző formájú mintákra a papírt és igyekeztünk többféle színt használni. A felragasztásához hobbiragasztót alkalmaztunk, ezzel könnyebben fel tudtuk ragasztani a hungarocellre a színes papírt. Igyekeztünk úgy feltenni a papírformákat, hogy fedésben legyenek, és mozaik hatást keltsenek.
A munka végeztével szalagokat tűztünk a tojásokra és barkaágakra akasztottuk fel közösen. A gyerekek azóta is csodálva nézik az Alma csoport tojásfáját.”

A megvalósult modulok a pályázati program keretében mutatkoznak be és vesznek részt az országos innovációs megmérettetésben.

Sz.Zs.

Vélemény, hozzászólás?

A Történelmi Emlékúton is 1848-ra emlékeztünk

21 gólos különbséggel nyertek női kézilabdázóink