in , , ,

Közel félezer hangya szorgoskodott az Arborétumban

A színes, sportos öltözék már messziről felhívta a figyelmet az Arborétum felé kígyózó sorra. A becsengetést követően ugyanis a Szlovák Általános Iskola alsó tagozata szinte testületileg úgy döntött, hogy a tanórák szigorú menete helyett a friss levegőt és a rendhagyó környezeti nevelést választja, nem mellesleg pedig hozzájárul a Pepikert megszépítéséhez.

– Amikor ilyen jó idő van, nagyon szeretek sétálni, és jólesik kimozdulni a házból is az esős idő után – mondja a nagy bevetés előtt bölcsen a negyedik osztályos Fanni, aki a többiekhez hasonlóan nagy hátizsákkal és elemózsiával felvértezve érkezett.

A közös csoportkép után a közel kétszáz fős csapat szétvált, és kiscsoportokba rendeződve vágtak neki az zöld között megbújó gallyak feltérképezésének. A legkisebbek a nemrégiben átadott foglalkoztató felé vették az irányt, ahol apróbb húsvéti ajándékokat készíthettek. Mint megtudtuk, a helyiség előre bejelentkezés esetén bérbe is vehető, elsősorban szülinapi zsúrok, kisebb családi programok lebonyolítására.

– Nagyon kevesen dolgozunk az arborétumban, ezért a kézi munka mindig elmarad. Először ezért gondoltunk rá, hogyha sok-sok kis kezet idehívunk, így egy nap alatt látványosan tudunk előrelépni ezen a téren. A résztvevők létszáma pedig úgy tűnik, bennünket igazolt – meséli az évente kétszer megrendezésre kerülő program hátteréről Dr. Hanyecz Katalin igazgató.

Az önkéntes munkaerő lankadatlan lelkesedéssel hordta a gallyakat, szinte kisebb verseny alakult ki abból, hogy melyik osztály tud magasabb kupacokat összehordani. A természetes hulladék mellett sajnos eldobált műanyagot, téglát és üveget is találtak a gyerekek, ami arra enged következtetni, hogy a látogatók egy részét még a védett környezet sem tartja vissza a szemeteléstől.

– Már nagyon vártam már ezt a napot. A tavasz a kedvenc évszakom, szeretem az illatokat, friss levegőt szívni, de mellette persze kikapcsolódunk, körülnézünk, és segítünk, amiben csak tudunk – világosít fel az egyik szorgos hangya, és már szalad is tovább, hogy újabb gallyakat cserkésszen be magának.

De nemcsak a gyerekek, hanem a pedagógusok is örömmel vetették bele magukat a kétkezi munkába, miközben apróbb instrukciókkal látták el a tanítványokat. Véleményük szerint ennek a napnak nemcsak a környezeti nevelésben van szerepe, hanem a csapatépítés és az önkéntesség területén is sokat tanulhatnak belőle a diákok.

Péntek délután a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola is hasonló létszámban képviseltette magát, a hétvége pedig elsősorban a civileké és a családoké volt. Összességében a program felülmúlta a várakozásokat, hiszen közel 500 fő járult hozzá a virágba borult Arborétum tisztaságához.

Vélemény, hozzászólás?

Klimaj Zoltán (piros)

Futottunk az eredmény után

A Történelmi Emlékúton is 1848-ra emlékeztünk