in ,

Meghökkentő, emésztendő, zseniális: Nemes Z. Márió

Nemes Z. Márió
Nemes Z. Márió

Valamelyik költő emészthető, valamelyik pedig különlegesebb. Nemes Z. Márió szerintem ez utóbbi kategóriába tartozik – osztályozta a legutóbb meghívott vendégét a befogadók mércéje alapján Várnai Réka. Az Írók klubjának mozgatórugója közel másfél éve, 2014. október 26-án indította útjára azt a sorozatot, amely kéthavonta összehozza az irodalomszerető közönséget.

Március 26-án, szombaton a „vallatófotelt” a fiatal költő, kritikus és esztéta foglalta el, aki korábban a Telep Csoporthoz volt kapcsolható. A több éven keresztül sikerrel működő online versblog és költészeti műhely tizenegy fiatalt tömörített, akiket nehezen lehetett volna közös mérlegre tenni.

– Ez nem úgy kell elképzelni, hogy mindenki uniformist viselt, vagy mint a századelőn tevékenykedő szürrealisták, akik egy közös program alapján dolgoztak. A mi esetünkben talán egyszerűbb onnan megközelíteni, hogy mi az, amit nem szerettünk. Mi azt éreztük, hogy a kétezres évek elején a kortárs költészetben túlsúlyba került a nyelvjátékos irónia, ami gyakran nagyon játékos, popos, túlságosan mainstream irányba ment el. Mi inkább szerettünk volna olyat csinálni, ami egzisztenciálisabb, elementárisabb, komolyabb tétekkel dolgozik – fogalmazza meg egykori ténykedésük alapjait a poéta.

Beszélgetőpartnere ezúttal Szilvássy Orsolya volt, akinek a vonalvezetésével körbejárták az álszemélyes lírának aposztrofált költészete jellemzőit, szót ejtettek a kortárs olvasóközönség lehetséges összetételéről, és néhány versén keresztül igyekeztek értelmezni a rendkívül egyedi hangvételű, olykor szatirikus humorral tűzdelt írásait.

– Ez egy drog, egy extatikus történés, ami írás közben magával ragad. Egy olyan belső igényt elégít ki, ami az én életemben elemien fontos – vallja sajátos őszinteséggel Nemes Z. Márió.

Az ideiglenes katedrát a beszélgetést követően szarvasi írók, költők foglalták el. Harencsár László a várhatóan az Ünnepi Könyvhéten megjelenő új kötetétből válogatott, amely humoros írásait fogja közre. Hartay Csaba és Litauszky Gábor ugyancsak készülő kötetéből szemezgetett, majd új előadóként Olasz Etelka szavalta el – közkívánatra – két versét is a közönségnek. Stílszerűen a sort a legfiatalabbak, Vas Máté és Molnár Dániel zárták. Az utóbbi egy dalszövegnek szánt írása mellett egy húsvéti fricskaként is értelmezhető slam poetryvel köszönt el az időközben jókedvre derült hallgatóságtól.

Vélemény, hozzászólás?

Faápoló bemutató az Arborétumban egy kis extrával

A szarvasi Vízi Színház

Megkezdődött a visszaszámlálás a hatodik nyári évadig