in , ,

Országos matematika tanítási verseny a GFF Pedagógiai Karán

Lódi Viven és dr. Lipcsei Imre dékán (háttérben Lestyán Erzsébet)
Lódi Viven és dr. Lipcsei Imre dékán (háttérben Lestyán Erzsébet)

A matematika tantárgy sokunknak gyomorgörcs érzetét kelti, visszagondolva általános- és középiskolai éveinkre, azokra a küzdelmekre, amit a négyzetrácsos füzet fölé görnyedve egy-egy képlet megoldásáért folytattunk. Mi, és sokszor a családunk is. Nem volt ez másképp a bölcsészkaron akkor sem, ha mindig ott dobogott a halántékomban Kant ismert mondata szabadon, hogy minden tudomány csak annyira tudomány, amennyi matematika van benne.

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karára és Gyakorlóintézményébe érkező versenyzők számára a matematika tantárgy éppen ellenkezőleg, a legszeretettebb és legcsodálatosabb tantárgy az iskola tantárgyi világának sűrűjében. 2016. március 31 és április 1 között a GFF Pedagógiai Kara és a Gyakorló Általános Iskolája szervezte a második országos matematika tanítási versenyt, tovább éltetve a valamikori Apáczai Kiadó által indított megmérettetést. A rendezvény megnyitásán Dr. Lipcsei Imre dékán, főiskolai tanár és Bíró Gyula igazgató, főiskolai tanársegéd köszöntötte a tanítási verseny résztvevőit, elismeréssel szólva a döntőbe jutásért, és azokért az elkészített versenyfilmekért, amelyeket előzetesen töltöttek föl az online felületre. Szarvas város felsőoktatási intézménye és a fenntartásában működő Gyakorlóintézmény büszke arra, hogy szervezője, éltetője, és elkötelezettje a pályára készülő hallgatók ilyen jellegű tehetséggondozásának. A történelmi Magyarország mértani közepe szellemi erőtér, aminek kisugárzása a fejekben és szívekben érhető tetten, a jövőbe fektetett reményben…

Az országos tanítási versenyen hazánk tanítóképzést folytató egyetemeinek, főiskoláinak végzős hallgatói mérettethetnek meg a gyakorlóiskolai szakvezetőik felkészítésében, illetve a tanszékek módszertan tanárainak támogatásával. Dr. Fest Sarolta dékán helyettes, és Lestyán Erzsébet főiskolai tanársegéd, – a rendezvény szervezői nevében – áttekintve a döntőbe jutás útját, gyakorlati tanácsokkal fűszerezve ismertette és mutatta be a döntőbe jutott intézményeket, hallgatókat, szakvezetőket.

Az idei év döntőjében a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Tanárképző Karának Intézete, illetve az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kara, illetve a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának hallgatói mutatkozhattak be. Az idei év zsűrije: elnöke Esztergályos Jenő ny.ügyvezető igazgató, társelnöke Kitajkáné Szántai Mária, a helyi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Igazgatója, és a zsűri tagjai Darida Mariann szakvezető tanító a nyíregyházi Apáczai Gyakorló Általános Iskolából, és Seidl Ambrus plébános, a szarvasi gyakorlóiskola matematika-fizika szakos tanára.

A színvonalas tanítási órákat a hallgatók szakvezetőik felkészítésével egy éjszaka alatt tervezték meg és készítették elő a megvalósítását, amelyet a Gyakorló Általános Iskola második-, harmadik-, és negyedik osztályos tanulói nagy örömmel és lelkesedéssel fogadtak a verseny napján.

A szakmai megmérettetés láttatta a hallgatók megfelelő szaktárgyi tudását, módszertani kultúráját, a képzők és gyakorlóiskolai szakvezetők felkészítő munkáját, és a hallgatók alázatát leendő pályájukkal, hivatásukkal szemben.

A verseny díjazással és a hallgatók munkájának, tanítási órájának értékelésével zárult. 2016. évi matematika tanítás verseny eredményei a következőek: első helyezett Lódi Vivien (PPKE VJTK OTI), felkészítő tanára: Bognár Péterné, Miaveczné Hetényi Katalin szakvezető tanítók, második helyezett Urbancsek Nikola (GFF PK), felkészítő tanára: Koppányiné Langó Zsuzsanna szakvezető tanító, igazgatóhelyettes, harmadik helyezett: Bődi Kitti (SZTE JGYPK OTI), felkészítő tanára Árvainé Libor Ildikó szakvezető tanító, és Dr. Pintér Klára egyetemi oktató, negyedik helyezett: Varga Szilvia Beatrix (ELTE TOK), konzulens tanára Dr. Bagota Mónika.

A díjátadás alkalmával a szervező Pedagógiai Kar és társszervező intézménye a Gyakorló Általános Iskola köszönetet mondott a tanítási versenyt támogató cégeknek, szakmai szervezeteknek, akik fontosnak tartották, tartják, hogy Szarvas város felsőoktatási intézménye újból helyet adjon az országos megmérettetésnek.

Don Bosco gondolata, miszerint „aki alázatos és kedves, azt mindig szeretni fogja mindenki: Isten is, és az emberek is…” – hitelesen mutatta azt az elkötelezett szakmai munkát, ami a magyarországi pedagógusképzőkben a tanítóképzés terén látható.

Sz.Zs.

Vélemény, hozzászólás?

Medencés partival köszöntötte a férfiakat a baráti kör

Imázsfilmmel népszerűsítik a művészetoktatást