in , ,

Nagy Sportágválasztó – első rész: Kézilabda

Aki hallott már a Nagy Sportágválasztó országos kezdeményezésről, az tudja, a legfőbb cél, hogy minél több fiatalt buzdítsanak a mozgásra azáltal, hogy egy füst alatt számtalan sportágba lehet bepillantást nyerni. Szarvason csavartak egyet az eredeti forgatókönyvön: az eredetileg egyalkalmas rendezvénynek egy egész sorozatot szentelnek, a választható mozgásformák pedig egyesével kerülnek bemutatásra.

– Az ötlet onnan jött, hogy az olimpiai ötpróba szervezése a Nagy Sportágválasztó stábjához került. Nálunk az előbbi sajnos elmaradt, de szerettük volna valamilyen módon megszólítani a fiatalokat. A rendezvényt erőnkhöz mérten nem összevontan, hanem szakaszosan kínáljuk az érdeklődőknek, elsőként a városunkban legmagasabb osztályban játszó csapatsportágat, a kézilabdát – ismertette a program mögötti húzódó szándékot Szirony Pál ötletgazda.

Április 7-én, az Alkotmány utcai sportcsarnokban minden korosztály bemutatkozott, de a közönséget sem hagyták tétlenül ücsörögni a lelátón. Számukra célbadobó versenyt és sorversenyt rendeztek, hogy ízelítőt kaphassanak a sportághoz tartozó kelléktárból. A felmenő rendszerű edzések révén pedig azt is illusztrálni kívánták, hogy kitartó munkával és szorgalommal milyen messzire lehet eljutni.

– A mi érdekünk, hogy minél több gyerekeket csábítsunk a szakosztályhoz. Látjuk azt is, hogy a ma generációja nagyon mozgásszegény életmódot él, amin szeretnénk változtatni. Emellett minden sportágban az egyik legfontosabb célkitűzés az utánpótlás nevelés, aminek érdekében minden lehetséges eszközt meg kell ragadni – nyomatékosítja Kasik Gabriella elnök.

Örömmel számolt be arról, hogy az elmúlt években sikerült megháromszorozni a létszámukat. Közel kétszáz kézilabdás van a városban, a hét évesektől egészen a felnőtt korosztályig. Továbbá a rendszeres edzéseken túl a versenyeztetés is jelen van, országos bajnokságok formájában.

– Ez alatt a néhány óra alatt megpróbáljuk megmutatni az érdeklődőknek, hogyha a kézlabdát választják, nemcsak jól fogják érezni magukat és fejlődnek, hanem barátokat is szereznek. Olyan vagyunk mi, mint egy kis család – mondja a 12 éves Jani Kata, aki már a jövőjét is ebben a sportágban tervezgeti.

A program lebonyolítói sajnálattal vették tudomásul, hogy az iskolák nem igazán mozdultak meg a felhívásra. Ennek ellenére a Nagy Sportágválasztó a tervek szerint április végén újabb résszel folytatódik. A főszereplő azonban meglepetés, egyelőre még a szervezők számára is.

Vélemény, hozzászólás?

Szarvas: Növényi törmeléket találtak a rendőrök egy hamis rendszámú autóban

A végére az eredményben is jelentkezett a csapatok közötti különbség