in ,

Versmaraton újragondolva

A helyszín és az időtartam ugyan változott, de az eredeti elgondolás nem: tisztelgés a költők előtt, egy végtelennek tűnő szavalat formájában. József Attila születésének 111. évfordulója alkalmából a Városi Könyvtár vette át a stafétabotot a Cervinus Teátrumtól. A korábban 24 órán keresztül tartó versfolyam idén – gyakorlatias szempontok miatt – ezúttal csak a nappali órákra szorítkozott, de tartalmát tekintve a paletta nem változott. Óvodai, iskolai közösségek, baráti társaságok, munkahelyi kollektívák és magánszemélyek is képviseltették magukat, egy-egy 10-15 perces verses összeállítást prezentálva.

A rendezvény előfutáraként Brachna Irén egy József Attila verset olvasott fel, majd Babák Mihály köszöntötte a megjelenteket, fővédnöki minőségben.

– A vers szebbé teszi az életünket. Már csak azért is, mert ha benne élünk a világban, a világ gyakran elmegy mellettünk. De ha olyan értékekkel foglalatoskodunk, mint a próza, vers, színház, művészetek, tartalmasabb életutunk lehet – fogalmazta meg útravalóként.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója beszédében utalt a kezdetekre, köszönetet mondva Szenes Jánosnak, kezdeményezés ötletgazdájának.

– Bár egy év kihagyás után, de fontosnak tartjuk, hogy ne csak a budapesti Thália Színházban vagy a Békéscsabai Jókai Színházban, de itt nálunk, Szarvason is tovább éljen ez a jeles nap a verset szeretők körében – nyomatékosította.

Hangot adott aggodalmának is, mely szerint napjainkban nemcsak népművészet más ágai, mint a tánc és a népzene, hanem a népköltészet is kezd kiveszni az életünkből. Ennek ellenére bízik benne, hogy mindenkiben benne rejlik a zene, a ritmus, ezáltal pedig a költészet szeretete.

Jó helyre került a rendezvény, jó házigazdája lesz a könyvtár – summázta véleményét, amivel a körös-körül elhelyezett könyvek és a molinóról visszatekintő nagy elődök is egyetértettek volna.

Baginé Tóth Erika könyvtárvezető köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak a kultúra iránt tanúsított munkájukért, amit tapasztalataik szerint a közönség egyre szélesebb érdeklődése övez.

A versfolyamot a Székely Mihály Szakképző Intézmény általános iskolás tanulói nyitották, akiket a Polgármesteri Hivatal, a Gál Ferenc Gyakorlóintézmény cseresznye csoportja, ill. a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola alsó tagozatosai követtek.

A költészet napi rendezvényen közel 30 csoport képviseltette magát, összesen mintegy 292 résztvevővel. A délutáni órákban Szenes János és Bardon Ivett ünnepi műsorát hallgathatta meg a közönség, a nap pedig megzenésített versekkel ért véget, a Live Coals közreműködésével.

Vélemény, hozzászólás?

Kasnyik Dávid gólja

Nem 9–2-nek indult a Hunyadi szombati mérkőzése

Sikeres Humán hét a Vajdában