in ,

Megyegyűlés –közrendről, közbiztonságról tájékozódtak a képviselők

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének áprilisi ülésén fajsúlyos napirendi pont volt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság beszámolója, amelyből nem csak a megye közrendjének és közbiztonságának múlt évi alakulásáról tájékozódtak a képviselők, de az új traffipaxokkal kapcsolatban is megtudtak érdekességeket.

A rendőrség beszámolója minden évben szerepel a megyegyűlés napirendjén, és minden alkalommal nagy érdeklődésre tart számot. Ezúttal is részletes és átfogó képet kaphattak a képviselők a megye közrendjének és közbiztonságának előző évi alakulásáról. Dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány kiemelte: korábbi jó eredményeiket megszilárdították, a bűnügyi fertőzöttség tovább csökkent, Békés megye az országos rangsorban minden területen kiemelkedő, kedvező helyen áll. A beszámoló kapcsán több kérdés is felmerült a képviselőkben, Zalai Mihály elnök arról érdeklődött, megyénkben mennyire elterjedtek a designer drogok, hogyan áll határaink mentén a kerítésépítés, valamint az új ellenőrzési pontok, a VÉDA kapcsán szerzett tapasztalatokra volt kíváncsi. A rendőrfőkapitány elmondta: a kábítószer terjesztők, fogyasztók, birtoklók ellen igyekeznek minden törvényes eszközzel fellépni, hiszen fontos, hogy visszaszorítsák az ilyen típusú bűncselekményeket is. A közbiztonsággal kapcsolatosan kiemelte: a megye valamennyi járása közbiztonságilag egyensúlyban van.

Dr. Halmosi Zsolt rendőrségi vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese a határrendészettel kapcsolatosan felmerült kérdésekre reagálva elmondta, hogy Románia és Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy ideiglenes határzárat ne kelljen létrehozni az érintett szakaszon. Jelenleg nem látnak olyan veszélyt, ami azt jelezné, hogy az illegális migráció érintené a megye határszakaszát. Ha a helyzet romlana, és az illegális határátlépések növekvő száma veszélyezteti a lakosságot, akkor elkezdik a kerítésépítést.

Az új ellenőrzési pontokról kiemelte, hogy 12 fajta szabálysértést képesek dokumentálni. A VÉDA senkire sem jelent veszélyt, aki betartja a közlekedés szabályait, a rendszer célja, hogy javuljon a közlekedés biztonsága. Egy helyszínen jelenleg napi három jogsértést rögzít a rendszer, ugyanis az emberek többsége ésszerűen közlekedik, betartja a szabályokat. Ugyanakkor ezen a területen van még mit tenni a megyében, hisz a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma közel 6 %-kal emelkedett, a halálos kimenetelű balesetek száma pedig 40%-kal nőtt. Van még hová fejlődni, van még tennivaló.
Szó volt a közgyűlésen területfejlesztésről, területrendezésről, módosították a képviselők az előző évi költségvetésről szóló rendeletet és megalkották a 2015. évi zárszámadásról szóló rendeletet. Beszámoló hangzott el a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal múlt évi tevékenységéről, a Békés Megyei Vállalkozásfejlesztési és Fejlesztési Nonprofit Kft., a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány valamint a Békés Megyei Területi Társadalmi Aktivitás Nonprofit Kft. múlt évi tevékenységéről, és a Dél- alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (DARFÜ) végelszámolása is napirendre került. A DARFÜ feladatai elfogytak, ezeket a megyék vették át, így a három tulajdonos (Békés megye, Csongrád megye és Bács-Kiskun megye) a felszámolás mellett döntött. A társaság fő tevékenysége 2016. március 31-vel lezárult, a korábbi ügyvezető tisztsége megszűnt. A taggyűlés dr. Pálfi Tímea Ágnes személyében új ügyvezetőt választott, aki a 2016. május 1-jén kezdődő végelszámolást is irányítja.

A megyegyűlés bejelentésekkel zárult, melyekből kiderült, hogy a soron következő közgyűlés júniusban lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Magyar Levente balról

Magyar Levente: Békés megye ereje világelső termőföldjében rejlik

A Mittrovszky-kastély

Mihály Mariann: A legszebb, a legjobb dolgainkat igyekszünk megmutatni