in , ,

Hat élménydús nap a finnekkel

Kivételesen kellemes hetet tölthetett együtt 13 finn és 13 magyar tanuló és tanáraik április 11-16. között a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban. Nemcsak az időjárás volt tökéletes, hanem jól alakultak a kapcsolatok, barátságok is, minden program a terv szerint megvalósult – egyszóval minden összejött ahhoz, hogy a több, mint 20 éves testvériskolai kapcsolat idei állomása is sikeres legyen.

A finn csoport hétfőn délután érkezett Szarvasra, hogy végre mindenki találkozzon az addig csak facebookon ismert párjával. Az este a fogadó családok otthonában telt, hisz a vendégek a hosszú út során alaposan elfáradtak. Az erő pedig kellett, hiszen kedden már Lajosmizse felé vette az irányt a csapat, hogy ott megtekintse a csikósbemutatót, lovas kocsizzon, megnézze, milyen is a szürkemarha. Ebéd után a hazafelé úton még egy kis vásárlás is belefért Kecskeméten.

A szerdai napot Szarvason töltötték a diákok. Délelőtt az iskola megtekintése után két órán át kísérleteztek az Öveges laborban két 11. B-s tanuló, Sallai Marci és Seres Laci vezetésével. Ebéd után biciklire pattanva a csapat a Körös Dragon Sárkányhajó Egyesület telephelyére ment, hogy némi eligazítás után kipróbálja ezt a sokak számára új sportágat. Mint kiderült, nem is olyan egyszerű összehangolni 20 evezős mozgását – de az élmény remek volt így is. A délutáni program szabad volt, kiváló alkalom arra, hogy kisebb-nagyobb csoportokban még jobban összekovácsolódjon a csoport.

Csütörtökön Gyula felé vettük az irányt. Először a nemrégiben megnyílt Almásy-kastélyban fedeztük fel a nagyon érdekes és ötletes, interaktív elemekkel tűzdelt kiállítást, majd némi hamburgerezés után az Aquapalotába indultunk egy kis fürdőzésre. A felújított medencékben, csúszdákon nemcsak a diákok, hanem az idő is repült. Néhány órával később elégedetten, bár kissé fáradtan szálltak a tavaszi strandolók a buszba.

A péntek délelőtt az egyik legjobban sikerült program volt a héten, az Urbancsok-tanyán ugyanis mindenki megkóstolhatta a saját maga által készített kenyérlángost. Míg az étel készült, addig ütőfával szuvenírt lehetett készíteni, vagy körül lehetett nézni a gazdasági udvarban és a szépen berendezett parasztházban is. A finnek és a magyarok is találtak látnivalót, egyaránt érdeklődve a nemrég született kismalacok vagy a régi használati tárgyak iránt. Dél körül jóllakottan tekertünk vissza az iskolába, hogy egy rövid megbeszélés után mindenki hazatérhessen készülődni az esti közös vacsorához. A búcsúest nagyon jól sikerült, sőt, nem is fejeződött be az étteremben – mindenki kihasználta az utolsó estét még egy kis beszélgetésre.

Szombat reggel aztán következhetett a könnyes-nevetős búcsú. A finn csapat útnak indult, hogy Budapestet is meghódítsa, így – miután elköszöntek egymástól vendégek és vendéglátók – elbuszoztak a fővárosba. A vár, a Mátyás-templom és a Halászbástya megtekintése után átsétáltak a Lánchídon, megnézték a Parlamentet, érdeklődve hallgatták a történelmi adalékokat Budapestről és a magyar történelemről, irodalomról, kultúráról. A jól megérdemelt ebéd után a vásárlásra is maradt idő, majd kezdetét vette a hosszú út hazafelé.

Az együtt töltött hét tehát sok-sok élménnyel gazdagított mindenkit, finnt és magyart egyaránt. Reméljük, jövő télen, amikor a látogatást várhatóan viszonozzuk, hasonlóan izgalmas eseményekről tudunk majd beszámolni!

Vélemény, hozzászólás?

Megették a gyulai várat Szarvason

Sörverseny

Ezüsteső Békésszentandráson