in , ,

Bevetésen a vetítővászon

Csasztvan András és Babák Mihály
Csasztvan András és Babák Mihály

Több száz diák részvételével avatták fel a mozi működéséhez elengedhetetlen kelléket, az új vetítővásznat. Mint ahogyan arról már több alkalommal hírt adtunk, a 6 millió Ft értékű eszközt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által meghirdetett pályázaton nyerte el az intézmény, több műszaki felszereléssel kiegészülve. Az összesen mintegy bruttó 10 millió Ft értékű fejlesztés keretében két darab, kb. 400 ezer Ft-os izzó, egy szünetmentes tápegység is beszerzésre került, ill. egy éves garanciabővítés történt. A teljes költség felét a szarvasi önkormányzat biztosította.

– Ez nem egy lepedő vagy egy abrosz, hanem egy különleges fényelnyelő és terítő berendezés – magyarázta Babák Mihály polgármester a megjelent fiatalságnak a berendezés komplexitását. Amerikában elérték, hogy szinte minden család vásároljon magának házimozi rendszert, hogy az ipart mozgásban tartsák. Ez magával vonta azt is, hogy az emberek otthon maradtak, és elveszítették a közösségi élményt. Nálunk ez szerencsére nem így van.

Nosztalgiázásképp felidézte a szarvasi mozi történetét, ami több mint száz éves múltra tekint vissza. Először ugyanis 1910-ben vetítettek mozgófilmet az Árpád Szállóban, a későbbi, Frecska Sámuel által alapított mozi pedig 1924-ben nyitotta meg kapuit. A töretlen népszerűségnek örvendő vetítéseknek a ’60-as években már a Kossuth tér 3. volt a helyszíne, ahol ma a Szlovák Általános Iskola tornaterme található.

– Ott még olajos padló és nyikorgó székek voltak, és a büfében Rákosi bácsi karamelláját és finom selyemcukrát lehetett kapni a büfében – elevenítette fel az egykori mozizás hangulatát.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója kitért arra a bizonytalanságra, ami néhány éve még a mozit övezte. Egyfajta gyorstalpalóként beavatta a digitális kor gyermekeit a celluloid szalag működési elvébe, amit idővel egyre inkább kiszorított a felgyorsult technikai fejlődés. A mozi azonban felvette a lépést a modernizációval, a digitális átállás révén pedig újra tömegeket vonzott a nézőterére.

Érzékeltetve a különbséget, példaként említette, hogy egykor 3-4 hetet is várni kellett egy film megérkezésére, mára azonban megvalósult, hogy a megjelenéssel szinte egy időben a szarvasi nézők is megtekinthetik a legújabb kasszasikereket.

Az április 1-jén érkezett vászon az utóbbi hetekben már megkezdte a próbaüzemet, és eddig maradéktalanul beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A hétfői hivatalos átadó ünnepségen Évszakok címmel egy természetfilmmel bizonyított, megerősítve, hogy Szarvason nemcsak múltja, hanem jövője is van a mozinak.

Vélemény, hozzászólás?

Gyakorló általános iskolások sikerei Mezőtúron

Elismerésben részesült két szarvasi rendőr, Radics Attila és Petruska László