in , ,

Rendkívüli érdeklődés övezte a csillagászati jelenséget

Egy nagy vörös pöttyben egy aprócska fekete, ami balról jobbra haladva lassú mozgást végez – leegyszerűsítve és kissé elbagatellizálva így lehetne leírni azt a jelenséget, ami csillagászati szempontból az idei év egyik leglátványosabb eseménye volt. Kereken tíz éve lehetett ugyanis utoljára megfigyelni Merkúr-átvonulást, ami egyébként a Földről legnehezebben észlelhető égitestek közé tartozik.

– Mindössze három égitest átvonulását tudjuk megfigyelni a Nap korongja előtt: a Merkúrét, a Vénuszét és a Holdét. A jelenség hátteréről annyit érdemes tudni, hogy a bolygók viszonylag egy síkben keringenek a Nap körül, alig pár fokos eltérésekről beszélhetünk. A Merkúr kering a legközelebb a csillagunkhoz, vagyis amíg a Föld egy év alatt egy kört tesz meg, addig a Merkúr négyet. Merkúr-átvonulás megfigyelésére májusban és novemberben nyílik lehetőség, ehhez mindhárom égitestnek egy vonalba kell esnie – árulja el a jelenség tudományos hátterét Szklenár Tamás, a Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Körének vezetője.

A május 9-én az elhivatott csapat Fő térre telepedtek ki, és a Szarvasi Könyvtárral karöltve várták az érdeklődő iskolás osztályokat. Mint arról már korábban beszámoltunk, az intézmény még a tavalyi évben pályázaton nyert egy napmegfigyelő és egy tükrös távcsövet. Egyet a helyszínen is kamerával kötötték össze, ezáltal élőkép formájában volt végigkövethető az égi eseményt.

– A mai nap jó példája annak, hogy két szervezet összefogással tömegeket tud megmozgatni –fogalmazta meg Baginé Tóth Erika intézményvezető, végigpillantva a folyamatosan érkező osztályközösségeken.

Az égiek nem adták olcsón a különleges látványvilágot. A délutáni órákban gomolyfelhők gyülekeztek az égbolton, ezért türelemre kellett inteni a várakozókat, ill. az idő múlásával kisebb szüneteket is be kellett iktatni a távcsövezésbe.

– Nagyon vártam ezt a napot, bevallom, kicsit izgultam is, kíváncsi vagyok, mit látok majd a távcsőben – árulja el a tíz éves Ádám, aki a Szlovák Általános Iskolából sétált ki a rendezvény helyszínére.

A több mint hét órán keresztül tartó eseményen időközben valamennyi iskola megjelent, és a járókelők is szívesen időztek a távcsöveknél. Az utólagos becslések alapján több mint 800-an látogattak el a programra, ami némileg érthető, ha figyelembe vesszük, hogy legközelebb 2019-ban tudunk Merkúr-átvonulást észlelni.

Vélemény, hozzászólás?

Több száz virágot ültettek el a virágok vasárnapján

Kilencven évesen is fiatalos lendülettel