in , ,

Ellopták a show-t a ragadozó madarak a növények napján

Mint a nagyobb cirkuszokban, ahol visszafogott lélegzet és dobpergés kíséri a legnagyobb attrakciót, éppúgy meg voltak illetődve a gyerekek is, mikor azt kérték tőlük, hogy feküdjenek hanyatt, csukják be szájukat és nyissák tágra a szemüket. A Szarvasi Arborétumban ugyanis különleges solymászbemutatóval melegítettek május 18-án, a Vers a fák alatt címmel meghirdetett versmondó versenyt megelőzően.

A látványos program a Szlovák Általános Iskolával karöltve valósult meg. Az intézmény több éve szoros kapcsolatot ápol a Selmecbánya melletti kis településsel, Štiavnické Baneval (Hegybánya). Az ottani Maximian Hell Általános Iskola és Óvoda vezetése nyolc éve gondolt egy nagyot, és felső tagozatban a tantárgyi keretek közé emelte a solymászatot.

– Tavasszal és ősszel gyakorlati oktatást tartunk, ekkor reptetjük a madarakat, télen pedig az elméleti részre összpontosítunk. Foglalkozunk szakmatörténettel és solymászati eszközök elkészítésével. Az iskolában több mint 40 ragadozó madarunk van, akikről a legjobb tanulók gondoskodnak, ami hétvégi, ünnepnapi és nyári szüneti elfoglaltságot is jelent a számukra – avatott be a tanmenet részletibe Pavel Michal igazgató.

Érdekességként elmondta, tapasztalatai szerint a solymászat nem veszélyesebb, mint bármely más sportág. Kisebb sérülések ugyan előfordulnak, de komolyabb problémára még soha sem volt példa. Ellenben az állatoknak köszönhetően a diákokban kialakul egyfajta kötődés és felelősségtudat, amit az életben is kamatoztatni tudnak. Aki pedig intenzíven foglalkozik a területtel, később külföldön is szívesen fogadják, mint ahogy ez végzett tanulóik esetében már többször be is igazolódott.

– Minden évben megrendezzük a természet hetét, amikor természetvédelemmel foglalkozunk. Pályázatot írtunk a Határon Túli Szlovákok Hivatalához, amibe belevontunk a hegybányai és egy vajdasági iskolát is. Tőlük is érkeztek vendégek, így a mai nap egy nemzetközi szlovák találkozónak is felfogható – vázolta az intézmények mögött húzódó kapcsolatot Nyemcsok Mátyásné, a Szlovák Általános Iskola igazgatónője.

A diákság szájtátva figyelte a bemutatót, ami alatt többször összébb kellett húzniuk magukat, hogy elkerüljék a kitárt szárnyú ragadozók röptét. A „madár-show-ba” a szarvasi fiatalok is bekapcsolódtak, zárásként pedig a fehérfejű sas előkelő mozdulatait figyelhette meg a közönség békaperspektívából.

Ezt követően került sor a versmondó versenyre, amit a Pepi-kert a növények napjához kapcsolódva hirdetett meg Az úttörő jellegű kezdeményezésre mintegy 30 általános és középiskolás nevezett. A szavalók – részben talán a látottaktól ihletet nyerve – meséltek arról a sok-sok apró csodáról, amit a természet nyújthat felfedezőinek.

A versmondó verseny eredményei:

I. Kategória: Általános iskola – alsó tagozat (1-2. osztály):
1. helyezett: Magyari Milán Szlovák Általános Iskola 1. a osztály
2. helyezett: Lestyan Goda Vanda Szlovák Általános Iskola 2. b osztály
3. helyezett: Hlbocsányi Liliána Szlovák Általános Iskola 1. a osztály

I. Kategória: Általános iskola – alsó tagozat (3-4. osztály):
1. helyezett: Groditzki Anna Hajnalka Gál Ferenc Gyakorló Általános Iskola 3. osztály
2. helyezett: Bozán Hanna    4. b osztály Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda
3. helyezett: Pljesovszki Pálma Panka Gál Ferenc Gyakorló Általános Iskola 3. osztály

II. Kategória: Általános iskola – felső tagozat (5-8. osztály):
1. helyezett: Szabó-Mravik Szabolcs 7 . a osztály Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda
2. helyezett: Frankó Lili     Szlovák Általános Iskola     5. b osztály
3. helyezett: Kisuczki Dóra Szlovák Általános Iskola 5. b osztály

III. Kategória: Középiskola (9-14. osztály)
1. helyezett: Bondor Boglárka Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 9. osztály
2. helyezett: Herczeg Gábor GySzC Székely Mihály Szakképző Iskola 9. osztály
3. helyezett: Bak Gyula Zsolt GySzC Székely Mihály Szakképző Iskola 9. osztály

Vélemény, hozzászólás?

Tóth Sándor beruházási ügyintéző

Fejlesztés előtt, fejlesztés után

Mozog az egész Benka