in , ,

Nemzetiségi tanulók díjazása

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyei szóbeli fordulói áprilisban voltak. A szarvasi Szlovák Általános Iskola tanulói is szép eredményeket értek el felkészítő tanáraik- Alena Kosc, Frankó Anna – segítségével, szlovák nyelv és irodalomból Laluska Gergő 2. helyezést, szlovák népismeretből Papp Alexandra 2. helyezést, Arnóczki Szabina 3. helyezést. A díjátadó ünnepséget június 8-án a Pest Megyei Kormányhivatal Kossuth termében rendezték meg. Az ünnepségen részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese, Kállay Attiláné, az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központjának megbízott főosztályvezetője, Merklné Kálvin Mária, az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok elnökei is, közöttük az Országos Szlovák Önkormányzat elnök asszonya, Hollerné Racskó Erzsébet is.

Tarnai Richárd köszöntőjében nagy titokként és kincsként szólt a nemzetiségi kultúra, történelem és nyelv őrzéséről. Kérte a diákokat, hogy ezt a „megismert és megőrzött kincset” adják is tovább. Brassói Sándor felhívta a tanulók figyelmét, hogy „a tehetség kötelez, és a tudást kamatoztatni kell az életben, mert minél több kompetens és magasan művelt szakemberre van szükség a nemzetiségi kultúra megőrzéséhez”.

Soltész Miklós ünnepi beszédében kiemelte a nemzetiségekért közös tenni akarást, a tanulmányi versenyek fontosságát. Figyelmeztette a tanulókat, hogy néhány évtized múlva rajtuk is múlik a nemzetiségük sorsa. Ünnepi beszéde zárasaként meghívta a díjazott tanulókat és felkészítő tanáraikat 4 napos táborozásra az őszi szünetben a Velencei –tó mellé.

Az ünnepi köszöntők után a díjazott tanulók átvették az államtitkár úrtól a díjakat, felkészítő tanárok pedig a köznevelési elnökhelyettes úrtól az emléklapokat.

Különböző nemzetiség tanulói színvonalas kulturális műsorral tették emlékezetesebbé a díjátadó ünnepséget.

Frankó Anna igazgatóhelyettes

Vélemény, hozzászólás?

Lezárt ügy: 87 éves nénitől rabolt, elfogták

Termelik az érmeket a szarvasi birkózók