in , ,

Barnabás napján a gyógynövényes kertben

Barnabás napja hagyományosan a gyógynövénygyűjtés kezdetét és a széna kaszálásának kezdetét jelentette régen. Ekkorra a gyógynövényekben a hatóanyagszint elérte a maximálisat, és érdemes volt elkezdeni a gyűjtést, tudtuk meg szombaton a Körösvölgyi Látogatóközpont gyógynövényes kertjébe szervezett túra során.

– A gyógynövények ismerete egyidős az emberiséggel. A kezdetek óta megtapasztalták jó és rossz hatásait és ez alapján használták. Apáról fiúra szállt a tudás, hogy melyiket érdemes megtartani és mire jó. Volta korok, amikor ezt a tudást kevésbé preferálták. Ilyen volt a középkor, amikor a gyógynövények ismerete bűnnek számított és megbélyegezték azt, aki a népi gyógyászatban tevékenykedett, boszorkánynak tartották – tekintett vissza Gergely Attiláné Mariann, azokra az időkre, amikor még a gyógyszertár ismeretlen fogalom volt.

Ekkor sem maradt abba a gyógynövények használata. Kolostorok kertjében apácák és szerzetesek folytatták a gyógynövények termesztését, gyógyították az embereket, készítettek belőlük különböző házi szereket, kenőcsöket, illóolajokat. Ma is nagy divatja van, csak most divatosan fitoterápiának hívják a gyógynövényes kezeléseket, és egyre nagyobb teret hódítanak a gyógynövényes túrák, amiknek során szakértő vezetés mellett lehet begyűjteni a növényeket, amiket jellemzően beszárítva üvegekben lehet letárolni télire.

– A hagyományos tárolás és felhasználási módja szárítva történik. Ezt lehetőleg minél hamarabb meg kell kezdeni a gyűjtés után, hogy ne roncsolódjon, a hatóanyag nem menjen tönkre, de ezt is nagyon-nagyon óvatosan kell megtenni, szellős, hűvös helyen szárítjuk a gyógynövényeket, általában fellógatva, majd utána, mikor ropogósra száradt, lemorzsoljuk és üvegekbe tároljuk – mondta a túra vezetője.

A túra résztvevői megismerhették, hogy mi jó sebfertőtlenítésre, menstruációs görcsök enyhítésére, emésztésünk serkentésére, melyik fűszernövény és melyik házipatika, mi nem alkalmas otthoni használatra, melyik a gyógyszeripar alapanyaga, mi allergén és egyben kiváló gyógynövény is.

A túra után a különböző kertben termesztett gyógynövényekből készült teákból kóstolhattak a vállalkozóbb szelleműek.

Vélemény, hozzászólás?

Szarvas ma – 2016. június 15.

Súlyos garázdaságot követtek el Szarvason