in ,

Gyermekvédelem: Még nem lehetünk elégedettek

A gyermekvédelem jelenlegi helyzetét és aktuális kérdéseit vitatták meg június 17-én, egy átfogó konferencia keretében. A „Szakmai támogató hálózat 2016” projekt égisze alatt megvalósult Regionális Szakmai Napon többek között képviseltették magukat a Dél-alföldi Régió kormányhivatalai, járási hivatalok gyámügyi és igazságügyi főosztályai, valamint a család-és gyermekjóléti központok intézményvezetői, szakmai vezetői.

A rendezvényt dr. Lukácsi Krisztina a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója nyitotta meg. Rámutatott, a szakemberek felelőssége gyakran válik beszédtémává, ellenben nagyon kevés szó esik arról, hogy a szféra dolgozói milyen segítséget kapnak a munkájukhoz. A nap ebben nyújt segítő kezet, ill. új utakat nyithat meg az intézmények között.

– Eléggé elhanyagolt volt ebben a liberális gondolkodásban a család és a gyerek ügye, sokan nem értették, hogy az előbbi egy fontos kohézió, az utóbbi pedig a jövőt jelenti. Büszke vagyok az itteni kollégákra, mert azt látom, hogy értik a szakmát, szeretik a gyerekeket – emelte ki köszöntőjében Babák Mihály polgármester.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár üzenetét Tóth Tamásné, a Szarvasi Család-és Gyermekjóléti Központ vezetője tolmácsolta. Kiemelte, a kormány elkötelezett az ágazat felé, amit a gyermekvédelem terén történt változások is igazolnak. A Gyermekvédelmi Törvény alapján január 1-től családsegítő és gyermekjóléti szolgálat kizárólag együtt működhet, ez pedig a rendszer megerősítését vonja maga után. Ilyen szolgálatnak minden településen rendelkezésre kell állnia, a járási székhelyeken pedig Családsegítő-és Gyermekjóléti Központok álltak fel.

Dr. Jelenka Gyöngyi, a Békés Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának vezetője előadásában hangsúlyozta, kiemelt fontosságú volt a gyermekvédelem megújítása Békés megyében, ami érintette a gyermekek részére nyújtott pénzbeli, természetbeli juttatásokat, a gyermekjóléti alapellátásokat, a gyermekvédelmi szakellátásokat és az ehhez kapcsolódó gyámhatósági intézkedések teljes vertikumát. Bemutatta a megyében működő központokat, köztük a szarvasi járás legfontosabb paramétereit. Mint elhangzott, a térségben összesen 4463 kiskorú él, közülük 162 szerepel az alapellátásban.

– Nagyon sok olyan területen értünk el sikert, ami eddig zárva volt a szakma és a hatóságok elől. Egyszerű példa erre, hogy 2010-ban 25 nevelésbe vett gyermeket gondozott a gyámügyi hatóság, jelenleg 51 főről beszélünk. Nem arról van szó, hogy hirtelen ekkora problémahalmaz borult volna ránk, hanem egyszerűen az ellátás színvonala volt alacsonyabb. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a legvédtelenebbekről beszélünk, azokról, akik önálló döntéseket nem tudnak, és nem is hozhatnak meg – illusztrálja az elmúlt években végbement változásokat Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője.

Hozzátette, az eredmények ellenére nem elégedett, mert ez azt jelentené, hogy elfogadta azt a tényt, hogy már nem lehet előre lépni. Mindemellett reálisan azt is látni kell, hogy az, hogy a gyöngyösi vagy a szigetszentmiklósi esethez hasonló tragédia nem fordult elő a környéken, csupán a szerencsének köszönhető. Ebből kifolyólag pedig könnyen belátható, hogy nem szabad hátradőlni, hanem tovább kell menni a megkezdett úton.

A konferencia második felében bemutatkoztak a szentesi, kiskunhalasi és a szarvasi járás Családsegítő-és Gyermekjóléti Központjai, majd konzultációit folytattak a felmerült kérdésekről.

Folder Gallery Error: No picture available inside tartalom.

Vélemény, hozzászólás?

Zene szállt a víz fölött

Halló(k), itt vagyunk!