in ,

Helyszín- és látogatódömping a Múzeumok éjszakáján

Több helyszínnel csatlakozott a “Múzeumok éjszakája” rendezvénysorozatához az idén Szarvas. A Tessedik Sámuel Múzeum nem csak a Vajda Péter utcai épületben és előtte várta az érdeklődőket, hanem a Szárazmalomban és a mostanában a felügyelete alá tartozó Ruzicskay Alkotóházban is. Mellettük nevezett még a Szarvasi Arborétum és a Mini Magyarország Makettpark, ahol fényfestéssel várták az éjszakai vendégeket, akik rekordszámban érkeztek.

Első alkalommal csatlakozott a Múzeumok éjszakája programsorozathoz a Ruzicskay Alkotóház. A helyszín miatt itt nem éjjel, hanem délutántól estig várták az érdeklődőket. A rendezvény szlogenjéül a “Biofestészet Ruzicskay szerint… és szerinted?” mottót választották. Tették ezt azért, mert szerették volna Ruzicskayt György festőművészt erről az oldaláról is megmutatni, belopni a tudatba.

Ruzsicskay György a hatvanas években élte biofestészeti korszakát. Mindig foglalkoztatta az élet, ahogy a magból kikel a növény, azok élete és általában az élővilág. Már voltak ez irányban korábban is munkái, de amikor a várostól megkapta az alkotóházat, a csodálatos környezet új lendületet adott neki.

– Ruzicskay György egy újfajta szemléletet alakított ki a képei alapján. Ezt nevezte ő biofestészetnek. Foglalkozott már ezzel a gondolattal korábban is, de a hatvanas években, amikor a várostól ezt az alkotóházat kapta a liget mélyén, ami egy fantasztikus, mondhatjuk úgy, hogy egy ideális hely volt egy festő számára, és újból megihlette őt a természet, a növények élete, ez a sok zöld, és akkor kezdte el ezt újból boncolgatni a növényvilágot, a növények életformáját – mondta Terhesné Szekera Ilona.

Most a kollázsaira építették a kiállítást, holott vannak képek más stílusú képei is, mint például A sejt, A növény élete, vagy a -20 fok, de ezek lehet, hogy majd egy másik kiállítás, vagy a következő Múzeumok éjszakájának a témái lesznek.

– Kétféle biofestészet is létezik az ő részéről. Egyrészt egy kollázstechnikát dolgozott ki, amiben a festéket természetes anyagokkal egészítette ki kompozícióvá, egy képpé. Nála a természetes anyag kapott nagyobb hangsúlyt. Képein nagyon kevés a kiegészítő anyag – árulta el Ruzicskay György technikájáról hagyatékának gondozója.

Ezzel a kollázs-technikával készült az Erzsébet liget növényvilágát felhasználva pl. Szarvas szimbóluma is, ami megtekinthető a Ruzicskay Alkotóházban csakúgy, mint az Amon Hertwebecht állandó kiállítás is, ami fényes bizonyítéka a szarvasi festőművész élénk fantáziájának.

Vélemény, hozzászólás?

Liszi Melinda

Dalok a múltból

Ötszázmillió forintos pályázati lehetőség: cél a nemzetiségi és a civil kultúra erősítése