in ,

Ötszázmillió forintos pályázati lehetőség: cél a nemzetiségi és a civil kultúra erősítése

Elkészült az a fejlesztési stratégia, amellyel a Helyi Akciócsoport egy 500 millió Ft-os pályázati forrás elnyerését célozza meg. Mint arról már korábban hírt adtunk, a TOP-7.1.1-16-os kiírás helyi közösségi és kulturális terek infrastrukturális fejlesztésére nyújt lehetőséget, kizárólag a 10 ezer fő feletti települések estében. A pályázó olyan egyesület vagy konzorcium lehet, ami vállalkozói, civil és önkormányzati szférából tevődik össze, anélkül, hogy bármelyik aránya meghaladná a 49%-ot.

– Szarvas városában 21 fővel alakult meg az akciócsoport. Május 31-i határidőig beadtuk a regisztrációs kérelmünket, majd eleget tettünk az apróbb hiánypótlásoknak is. Jelenleg arra várunk, hogy elfogadják a regisztrációnkat, s közben megkezdtük a stratégia kidolgozását is – adott gyors helyzetjelentést Hodálik Pál, a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke.

A stratégia alapját a településen együtt élő három nemzetiség kultúrájának erősítése, ill. a már meglévő civil közösségi terek fejlesztése képezi. A felállított célrendszerben összesen három fejlesztési típusú és hét program típusú intézkedést határoztak meg, melynek részleteiről a június 27-i lakossági fórumon tájékoztatták a közvéleményt.

– Ez a pályázat „városi LEADER”-nek is nevezhető, ami azért előnyös, mert valóban a helyi közösségek érdekeit szolgálja. Itt minden szereplő elmondhatja az igényeit, és hozzászólhat a fejlesztési terv kialakításához. Hátránya, hogy nagyon gyorsan kell reagálni, hiszen általában egy ilyen stratégiát fél év alatt alkotnak meg, nekünk pedig alig egy hónapunk volt rá. Azért kellett versenyt futni az idővel, mert a pályázat első beadási határideje június 4-e, és ezen már szerettünk volna ott lenni – vázolja a pályázat lényegi elemeit.

Jövőképként egy komplex filozófiát fogalmaztak meg, mely szerint Szarvas városa nyitott, befogadó, kulturális örökségét, az élő nemzetiségi értékeket és tradíciókat a közös városi identitástudat részeként hasznosító, sokszínű és együttműködő közösség. Ennek tartalmi része pedig többek között a roma és szlovák közösségi ház felújításában, valamint hagyományőrző és kulturális programok megvalósításában jelenne meg.

– A közösségi házunk eléggé lelakott állapotban van. A miénken kívül több civil szervezetnek is a székhelye, és csak egy szűk társadalmi rétegnek biztosít helyet közösségi találkozókra. Nemrégiben megvásároltunk a Szlovák Tájházat, ahol egy magasabb szintű közösségi teret alakítanánk ki. Terveink között szerepel a hagyományok felelevenítése, pl. műhelymunka keretein belül a tarhonya-és a csigakészítés, a fonás, a tollfosztás, amelyek nyitott műhelyként elérhetőek lennének a lakosság és a turisták számára is – sorolja elképzeléseiket Frankó Anna, a Szarvasi Szlovák Önkormányzat elnöke.

Legközelebb az érintettek június utolsó napján, 16.30-től ülnek össze a Lengyel-palota épületében, amikor már a konkrét intézkedések kerülnek bemutatásra.

Vélemény, hozzászólás?

Helyszín- és látogatódömping a Múzeumok éjszakáján

Vajdás házidöntő a strandröplabda diákolimpián