in , , ,

A Reviczky …

Reviczky Gábor
Reviczky Gábor

Kedden este folytatódott a „Film a víz fölött” című program, amelynek vendége ezúttal Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai-díjas színművész volt, akit Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára faggatott elsősorban filmekről, de szóba került a horgászat és a foci is.

Szabó László szinkronszerepei felsorolásával hívta színpadra a színművészt, aki többek között Clint Eastwood, Jack Nicholson, Tommy Lee Jones, Robert De Niro, Morgan Freeman magyar hangján is megszólalt.

A vendéglátó elmondta, hogy a színész 56 játékfilmben szerepelt, a Tv filmek nélkül, és a látható részleteket a színművész maga válogatta.

Elsőként az 1980-ban bemutatott Az áldozat című filmről esett szó, amelyet Dobray György rendezett. Ez fekete-fehér film, ahol egy vagány, ambiciózus nyomozót alakít, amihez egy színházi fotó alapján választotta ki a rendező.

A következő részlet a szintén 1980-ban bemutatott Circus Maximus Radványi Géza rendezésében, amiben több neves színművész szerepelt, például Margittai Ági, Páger Antal és Major Tamás. Érdekes a történt – a II. világháború utolsó éveiben egy vándorcirkusz embercsempészetből tartja fenn magát. Ez volt Radványi Géza utolsó filmje.

Tímár Péter két rendezése is szóba került az este folyamán, az egyik a 1997-ben készült Csinibaba a másik az 1998-as Zimmer Feri, ami a legtöbbet letöltött filmek között található.

2001-ben mutatták be az Üvegtigris című filmet Rudolf Péter és Kapitány István rendezésében, de szó esett a második és harmadik részéről is. Befejezésül a 2015-ben bemutatott Liza, a rókatündér című sikerfilmről beszélgettek, amelyet Újj Mészáros Károly rendezett.

Meglepetésvendégként, ezúttal Nagy Erika színművésznő érkezett, aki két dalt is énekelt az este folyamán.

Szabó Lászlónak nem volt könnyű dolga, mert Reviczky Gábor nem igazán szeret mesélni, de azért több kulisszatitkot megtudhattunk az említett filmekről, a rendezőkről és magáról a civil Reviczky Gáborról is. Az este tartalmi része ezúttal is emlékezetes marad, és biztosan többen újranézik a színművész filmjeit, jómagam „Az áldozat” című filmmel fogom kezdeni.

Postcriptum

A kedd esti előadásra sajnos már nem építették fel azt az igazán szép, otthonos díszletet, ami az első film a víz fölött előadásán szerepelt, csak a bőr kanapé, a fotel egy asztal maradt és természetesen a hatalmas vászon. Ráadásul az elegáns bútorokat egy összemászkált színpadon helyezték el. Több figyelmet kellene fordítani a színpad tisztántartására előadás előtt.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Szösz néne segített megtölteni a kincses ládikákat

Kuli István (középen)

Irány a kontinens- és a világbajnokság